Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

... pokračování oficiálního Skrblíkova životopisu "Life and Time of Scrooge McDuck"...

 

9. část    

"Billionaire of Dismal Downs"

(1898 - 1902)

...a tak byl konečně bohatý! Rozhodl se tedy odejít ze svých pozemků. První zastávku mělObrazek u lichváře Soapy Slicka aby mu zaplatil poslední splátku. Lichvář mu nechtěl podepsat poslední splátku a Obrazektak jej Skrblík pohladil svou vypracovanou pěstí po břiše a podpis byl na světě. Nic ho nemohlo zastavit! Jeho na kost promrzlé prsty, jež vymanily zlaté nugety ze staletého  sevření White Agony, už nikdy nepustí jediný cent za zbytečnosti! O tom byl pevně přesvědčen. Po zhodnocení zlata v místní bance se dovídá, že po dvou letech jeho práObrazekce vynesla rovný milion dolarů! Poslední zásobu nugetů zakopal na svém pozemku do země pro případ nouze. Chtěl se někde usadit a proto po delším přemýšlení koupil banku ve Whitehorse a stal se obchodníkem. Začal používat své peníze na vydělávání dalších peněz - půjčoval finance zlatokopům, kteří také přišli hledat štěstí na Klondike a účtoval si za to 50% jejich nalezeného zlata. Všichni byli spokojeni. Využíval zkušeností, které nabral za 20 let cestování po světě a tak zvládl vše, na co sáhnul - Skrblíkova lodní přeprava, prodej limonády, vetešnictví a Skrblíkův rybi olej.. Za dalších 5 let se z něj stal miliardář a dokonce koupil i kamna do kanceláře svých zaměstnanců! :) 

Obrazek

Nakonec se rozhodl vydat po 22 letech zpět k rodině do Skotska. Přijel v přestrojení, aby ho nikdo do poslední chvíle nepoznal. Ale jakmile se odhalil před vesničany v Glasgow, schytal pořádnou  spršku shnilých rajčat a nadávek od místních občanů. Ti totiž nemají rádi zbohatlíky. Skrblík se rozčílil a po jeho hrozbě, že město koupí a všechny nechá vyhnat, se občané rozutekli domů. Místní vetešník mu chtěl prodat kabátek, ale Skrblíkovi se samozřejmě nechce utrácet. Ale když mu vetešník nabídne za jeho "nóbl" fráček červený kabátek a k němu pět liber, nezaváhá ani vteřinu. A tenhle červený kabátek je právě onen proslavený, se kterým ho vídáme dodnes a který je pro něj tak typický!

Obrazek

"Šaty dělají Skrblíka..."

 

S vozem naloženým velkými sudy se Skrblíkovým jměním se vydali směrem ke kačerovskému zámku Duckburg v Dismal Downs. Sestry si mysleli, ze jim v sudech přivezl šaty z New Yorku. Byly v nich ale jen jeho peníze, aby se v nich mohl koupat. Cestou nezapoměl Skrblík na pietní zastávku u hrobu své milované matky...

Obrazek

...

Druhý den Skrblík na procházce po okolí narazil na klučinu Scottie McTerrier, který ho měl zasvětit do místní tradice - Horských her. Bohužel, několik Obrazeknešťastných náhod a zauObrazekjatá porota místních občanů nepřinesli výhru, i když Skrblík jasně "vítězil" v disciplínách hodu kladivem, stříhání ovcí, chytání ryb, hodu kladinou a dalších... Skrblík tak zjistil, že tady ho štěstí určitě nečeká. Ukázal rodině smlouvu o vlastnictví pozemku Duckburg(Kačerov) v Americe, ve státě Calisota, jež dostal od Casseyho Coota v DaObrazekwson City na Klondiku. Chce aby celá rodina odjela s ním a užívání hradu přenechává mladému Scottiemu McTerrierovi. Jeho otec Fergus však nechce opustit rodné Skotsko. Nakonec tedy odjíždí jen Skrblík a jeho sestry i se sudy peněz směr Duckburg (Kačerov) v Americe.  Opouští zámek v době, kdy jejich otec ještě spí po dlouhé noci na rozloučenou. Přesto se jim po opuštění bran ukáže v okně a mává jim na šťastnou cestu. Je to však už pouze jeho zhmotnělá zesnulá duše, jež se následovně odebere ruku v ruce se svou ženou Downie jako duch, do kamenných zdí kačerovského zámku...

Zpět do Ameriky...

 

10. část    

"The Invader of Fort Duckburg"

(1902)

Po získání miliardy dolarů na Yukonu se Skrblík rozhodl najít nový domov, kde by položil základy celosvětového obchodního imperiObrazeka. Proto se setrami Hortensií a MatildObrazekou opustil Skotsko a zamířil na západní pobřeží Ameriky, kde se rozléhá stát Calisota  s malou osadou jménem Kačerov (Duckburg)! Více se o umístění a historii osady Kačerova dozvíte v rubrice Kačerov a spol..
Venkov v této oblasti je plný prašných cest. Po jedné takové si to sem mířil i náš trojlístek rodu Kačerů na neuvěřitelně rozhrkané káře té doby... Jejich cesta vede ke staré pevnosti Kačerov (Old Fort Duckburg), jejíž smlouvu Skrblík před časem získObrazekal ve Whitehorse od Caseyho Coota. Ta se nachází na strmém kopci zvaném Killmule Hill (tzv. Mezkovražedný vrch). To ovšem jejich kára nevydrží s dechem a řítí se nazad rovnou do kukuřičného pole pod kopcem. To už temperamentní Hortensie nevydrží a donutí Skrblíka nosit od této chvíle - navždy -  jeho typické brýle! Což se také stalo...
Avšak tato neplánovaná cesta do kukuříčných lánú měla svoje osudové  předurčení. pole totiž patří rodině Cootů (budoucí základ dalšího rozvoje Skrblíkovy rodiny). Patří mezi ně Elvira Coot (budoucí babička Kačerová), její manžel Dabney Coot a jejich děti Daphne a Eider Coot! Elvíra vysvětlí Skrblíkovi, že pevnost, na kterou získal od jajího bratra Caseyho smlouvu, postavil na vrcholku kopce její dědeček Cornelius Coot jako obranné sídlo pro milici Mladých svišťů! A právě Mladí svišťové od té doby používají tuto pevnost jako svou klubovnu. To však odhodlanému Skrblíkovi nezabrání získat ji jako svou celosvětovou centrálu obchodu.

Obrazek

Kačeří rodina Cootů...                         ...včetně vznětlivého Quackmora!

NaObrazek scéně se  nyní objevuje ještě jeden člen Cootovi rodiny - vysoce vzteklý Quackmore Coot. Jeho nepříčetný řev nad zničenou úrodou dokáže přehlušit jen neméňe vznětlivá a horkokrevná Hortensie. Zřejmě nejen tohle společné "osobní kouzlo"  u nich vyvolá vzájemnou zamilovanost ( dodejme s předstihem, že  se z nich stanou budoucí rodiče největšího nerváka a smolaře pod sluncem - Kačera Donalda! )... Skrblikovi se to moc nelíbí a slibuje, že s takovým hlupákem nechce nikdy nic mít... ( kdyby jen tušil.. :))

Obrazek

Zchátralá Pevnost Kačerov (Fort Duckburg)

Trojlístek McKačerovic klanu se tedy vydává na průzkum pevnosti. Ta je hodně poničená a po vstupu dostane Skrblík sprchu z kyblíku vody. Tu zde nastražili tři místní členové Mladých svišťů s mladým Fultonem Gearloose v čele (Fulton je budoucí otec Šikuly-viz zde). Skrblík je okamžitě vykazuje ven ze svého pozemku i s originální, velkou a těžkou Příručkou Mladých svišťů! Ti si to nenechají líbit a informují samotného prezidenta USA, Theodora Roosvelta (čestného člena Mladých Svišťů), v Bílém domě, že miliardář ze Skotska obsadil jejich obrannou pevnost! To prezidenta rozčílí a pošle na místo všechny armádní síly!

Obrazek


SkrblíObrazekk se sestrami mezitím převáží své jmění na voru po řece Tulebug River. Cestou narazí na starou známou Rafanskou bandu aniž by je však poznal. Oni jej ano a vydávají se jej okrást. Schyluje se však k mnohem větší šlamastice, než si dokáží představit! Rafani přepadnou Skrblíka a sestry v pevnosti, ale z nebe na ně začnou dopadat dělové koule. Je to početná armáda námořnictva a  pěchoty (se třemi odvážnými Mladými Svišti v čele) vyslaná prezidentem USA!

Obrazek

Toho dne byly špatné vyhlídky...

Jenže ani Skrblík, ani Theodor Roosvelt nevědí proti komu bojují a  tak se strhne histoObrazekrická bitva o armádní pevnost Mladých Svišťů!  Létají dynamity, létají strážní věže... ale skutečnou hrozbou je až nadstandartně rozlícená, temperamentní Hortensie s koštětem v ruce! Pěchota bere do zaječích a jen prezident se vrhá sám na bohatého válečného štváče! A tito dva největší muži své doby až v boji tváří v tvář poznají, proti komu stojí. To je přece "Buck McDuck" z plání Montany!... A to je přece rancher, kterého zachránil v pustinách Dakoty (viz 3. část Skrblíkova životopisu)...!

Obrazek

Nevraživost je pryč a oba se radují ze shledání. Rafani si slibují, že až se dostanou z vězení, seberou Skrblíkovi všechny peníze (opravdu prorocký výrok :))... V noci, u táborového ohně si staří přátelé vyprávějí své hrdinské zážitky a Skrblík pronese své další velké přání po získání první miliardy -- postavit skutečnou pevnost pro zrno jeho imperia a toto zrno nechat růst, rozpínat a nést ovoce...

Obrazek

Další sen se stává skutečností

Tohle zrno není nic jiného než jeho jmění a o pouhých 6 měsíců později  ční na kopci u Kačerova monumentální krychlová stavba, jež pojme šest kubických akrů peněz - slavná pokladnice Kačera Skrblíka! Kolem ní a Kačerova chce Skrblík vybudovat úžasné průmyslové město... Město, kam se vydává i temperamentní Hortensie se svým milým Quackmoorem založit novou rodinu...

Obrazek

  A pokud ji Rafani neukradli, stojí tam dodnes...

 

11. část    

"The Empire-Builder from Calisota"

(1930)

Mladý Kačer Skrblík byl jasně nejbohatším kačerem ve státě Calisota! Zlaté doly a banky na Yukonu z něj udělali miliardáře, ale on chtěl jěště k tomu vybudovat impérium, které z něj udělá superboháče!

Obrazek

Kvůli tomu tak po sedm let cestoval po celém světě, hledal nerosty a uzavíral obchody. Vše, co vydělal posílal v hotovosti do své domácí kancelářeObrazek, obrovské čtvercové budovy shlížející na malé městečko jménem Kačerov (Duckburg - více o Kačerově zde). Zastavujeme se v době, kdy jedna z jeho zásilek dorazila do Kačerova až z Afriky. Sám Skrblík ji Obrazekpopsal jako "válečné přebytky". Vedení Skrvblíkových kanceláří měli v té době na starost jeho dvě sestry Matilda a Hortensie. Ty se také ujmuli otevírání zásilky z níž se vyklubal kanon z Búrské války (známá jako Berta z televizního seriálu). Temperamentní Hortensie se  začala rozčilovat, k čemu že to bude v kObrazekanceláři kanon z lodi Královny Viktorie, když v tom vyskočil Skrblík přímo z hlavně kanónu s tím, že takhle ušetřil za jízdenku (typický Skrblík :)) Matilda z toho byla hrozně šťastná! Konečně je Skrblíček doma! Skrblík totiž přijel zkontrolovat, jak se jeho dvě sestry starali o jeho vydělané miliony a tak chtěl ihned vidět svůj graf bohatnutí. Rozmrzelý zjišťuje, že už je bohatší než William Randolph Hearst (info na wikipedii), ale přesto je až 73 nejbohatší na světě. Hortensie okamžitě dodává, že je stále bohatší a bohatší, chamtivější a nevrlejší! Jediné, co teď však Skrblíka zajímá je stav pěněz v jeho pokladnici! Úžasné! Přes osm stop zaplněné dno pokladnice! Hortensie ho jízlivě popichuje, aby teď už zůstal doma a staral se o své peníze sám. To Skrblíka rozpálí, protože on přes 25 let obchodoval s všudypřítomnými  povleči a zoufalci, dokázal ovládat gangy v Nevadě... Potkal se i s Copperheadem McViperem - synem Jesse jamesem (viz 3.část životopisu). ten ho chtěl okrást o svitek akcií na zlaté doly a železnice. Skrblík mu však bleskově naservíroval křupavou barovou židličku téměř pod nos. Okamžitě však bere do kačeřích, když má dojít na náhradu zničeného barového majetku a v nedalekém vinném sklípku ukrývá svitek smlouvy do prázdné lahve. A nepřejte si být ve Skrblíkově blízkosti, když zjistí že mu McViper prostřelil klobouk za 1 dolar. Slovy zločince - pekelný teror!

Obrazek

Zmíněné akcie prodal později na světovém veletrhu v St. Louis. Nasupeného Skrblíka teď v trezoru zaujala vystresovaná dáma s brýlemi a černými šaty. Představila se jako Emily Quackfaster (česky známá jako Slečna Rychlopiška ze seriálu Kačeří příběhy). Zastává funkci sekretářky ve Skrblíkově trezoru.  "Sekretářka?!! Jak mohu vydělávat při takovém nehorázném plýtvání?!!" - vykřikl těsně před tím než se složil v šoku na zem. To už se slova chytá temperamentní Hortensie, protože ona a sestra Matilda by tohle sami nezvládli.

Obrazek

A to ještě nebylo vše. Hlavním manažerem kanceláře je totiž Quackmoore Coot - manžel Skrblíkovi sestry Hortensie (viz 10. část Skrblíkova životopisu na této straně výše). Nebudou to mít lehké. Skrblík je přísný šéf a žádné plýtvání se netoleruje! Teď však Skrblík myslí na něco jiného. Se setrami se totiž vydává na cestu zpět do Afriky!

Obrazek

Zpátky za dobrodružstvím!

A do měsíce už se plavili poslední tři členové klanu McKačerů po řece Kongo skrz neprozkoObrazekumané srdce nezkrotného kontinentu... Afriky! Mířili na jih, kde Skrblík nedávno objevil diamantový důl "Star of the World". Stále ale věří, že se tam dají najít ještě bohatší diamantové doly! Míří dále  k řece "Mumbo Jumbo" (jak ji Skrblík sám nazval :)). Brzy už za pomoci svého "obchodního koObrazekuzla" kupuje od kmene Qwak Qwak diamantový důl Kachoonga za "miniaturní portrét šéfa Skrblíkovy vesnice", což není nic jného, než obyčejný čtvrtdolar. Náčelník kmene je nadšen, což Skrblík využívá k dalšímu obchodování. Chce koupit gumovníkovou plantáž, která ale patří jistému Woodoo kmeni a je zasvěcen jejich bohům. Zastaví tohle nějak Skrblíka, co myslíte? Kdepak! Šine si to rovnou k woodoo vesničce a když je temperamentní Hortensii spílán za svoje "úsporné" a nelidské obchodování rozpálí se do ruda. Přímo před pevností kmene woodoo se velmi hlasitě dožaduje vstupu, za což je odměněn obřím, malovaným vejcem, servírovaným přímo na hlavě. Ještě rozzuřenější najednou padá do propadla a dostane se až před samotného vůdce kmene woodoo jménem Foola Zoola!
Skrblík neváhá a chce plantáže koupit za 3 kusy "miniportrétů" velkého šéfa "Ayb-Link-Kuna" (penny mince s obrázkem prezidenta Abrahama Lincolna), božstvo - nebožstvo! To Foola Zoolu naštve, protože ještě nikdo  nikdy takhle neponížil jejich božstvo, jako Skrblík! A Skrblík nepolevuje v nátlaku! Foola Zoola se tedy rozhodne vyvěštit jeho budoucnost z kostí...

Obrazek

"Vidím dvě sestry stydící se za svého bratra. Vidím jak on sám lituje toho jaký je ubožák." A Skrblík na to: "Litovat se? Nemožné! Proč?"
Zoola fooola zahřmí: "Protože vidím toho arogantního kačírka vykopnutého odtud až do Kapského města, pokud nezačne respektovat bohy!"
Skrblík: "Pche! Ukážu ti jak respektuji tebe a tvé  woodoo tlachání"

Obrazek

Zoola zakleje "M´GAVA! NIKTIMBA!" a vyhodi Skrblíka pomalovaného a neuvěřitelně naštvaného z voodoo pevnosti ven!  Tohle si Skrblík nenechá líbit. Sestry nechá čekat a sám za chvíli přivádí tlupu hromotluků. Matilda se ho snaží přemluvit ať neblázní. Skrblík ale zaslepen zlobou na Hortensii hrubě zařve a obě sestry pošle zpět do kempu, aby mu nestáli v cestě! Hortensie navrhuje že musí učinit rozhodnutí...

Obrazek


V tom se Skrblík uprostřed temné Afriky dopouští jediného nečestného skutku svého života, který jej bude pronásledovat po několik dalších let! Vypálí vesnici domorodců woodoo a vyžene je do džungle! Je to "temný den pro klan McKačerů", jak prorocky pronese Matilda.

Obrazek

Okamžik zmatku využívá Skrblík k získání podpisu smlouvy od vůdce kmene. Pokouší se o to v přestrojení za neviného turistu a předstírá záchranObrazeku Foola Zooly. Nabídne mu odkoupení zničené vesnice a Foola Zoola mu ji bez zaujetí, v rozčilení  podepíše. Těsně po podpisu si všimne, že vesnici prodal Skrblíkovi a slibuje, že se mu jeho rozhněvané božstvo pomstí! Skrblík  se ale jen ušklíbne jeho "hokusům pokusům" a spokojeně odchází se smlouvou v kapse do tábora. Zdálky volá na sestry, že pro ně má bohatství, které jednou obě zdědí, tak ať přestanou předstírat své pobouření. Místo sester však ve stanu najde jen vzkaz...

"Drahý Skrblíku,
měl jsi těžký život, velmi brzy jsi opustil domov, probojovával se krutým světem a vyhrával.  Sanžili jsme se odpustit, jak zlý a krutý byl ten boj, ale to neomlouvá nečestnost. Jedmeme domů do Kačerova. Vrať se k nám, pokud změníš svůj přístup. Matilda a Hortensie"

calisota-dopis-od-sester-510.jpg

V tu chvíli zažívá Skrblík vnitřní boj se svým svědomím. Proč by on měl být jediným poctivcem na světě, když i jeho ispirace  "první desetník" se k němu dostal jako podfuk nějakého vandráka z Glasgow? Nejen jeho vlastní "já" v podobě sebe sama v dětství na něm nenechá nit suchou...

""Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do nového okna!""

11-op-text-515.jpg

12-calisota-515.jpg

13-calisota-515.jpg

14-calisota-515.jpg15-calisota-515.jpg16-skrblik-calisota-515.jpg

17-skrblik-calisota-515.jpg

18-skrblik-calisota-515.jpg

19-skrblik-calisota-515.jpg

20-skrblik-calisota-515.jpg21-skrblik-calisota-515.jpg

22-skrblik-calisota-515.jpg

23-skrblik-calisota-515.jpg

24-skrblik-calisota-515.jpg

 

12. část    

"The Richest Duck in the World"

(1947)

Do  Skrblíkova života se vracíme po 17 letech od jeho bouřlivého rozchodu s celou rodinou...

01-kacer-skrblik-richest-515.jpg

02-kacer-skrblik-richest-515.jpg

03-kacer-skrblik-richest-515.jpg

04-kacer-skrblik-richest-515.jpg 

05-kacer-skrblik-richest-515.jpg

06-kacer-skrblik-richest-515.jpg

07-kacer-skrblik-richest-515.jpg 

08-kacer-skrblik-richest-515.jpg

09-kacer-skrblik-richest-515.jpg

10-kacer-skrblik-richest-515.jpg

11-kacer-skrblik-richest-515.jpg

12-kacer-skrblik-richest-515.jpg

13-kacer-skrblik-richest-515.jpg
 

14-kacer-skrblik-richest-515.jpg

15-kacer-skrblik-richest-515.jpg

16-kacer-skrblik-richest-515.jpg

17-kacer-skrblik-richest-515.jpg

18-kacer-skrblik-richest-515.jpg

19-kacer-skrblik-richest-515.jpg

 

...ale tím to ani zdaleka nekončí. Od této chvíle zažije Kačer Skrblík stovky dalších dobrodružství, která známe nejen z komiksů, ale i z televizního seriálu Kačeří příběhy!

 

 Ať jsou jeho další cesty šťastné a bohaté na nezapomenutelné zážitky, které budeme vždy se zaujetím sledovat!  

 

Překlad a úprava: lladda, Copyright: Don Rosa 

 

 

Obrazek

 

 ***

 

Soundtrack ke komiksu

Fascinující životopis Kačera Skrblíka od Dona Rosy s názvem "The Life and Times of Scrooge McDuck" dostal svůj vlastní soundtrack, který vytvořil Tuomas Holopainen ze skupiny Nightwish!
Hudba a písně postav inspirované komiksovými knihami od Dona Rosy vystihují okamžiky a nálady ze Skrblíkova života a doprovází jeho cestu. Dvoj CD s názvem
"Tuomas Holopainen: The Life and Times of Scrooge McDuck" vychází 11.dubna 2014.

Poslechněte si jednu kompletní píseň z tohoto neuvěřitelného alba melodií k životopisu Kačera Skrblíka i s oficiálním videoklipem, včetně Dona Rosy, kreslícího přebal na toto album...


 

 

Místo činu

Podívejte se, kde vznikají tyto úžasné komiksové příběhy se Skrblíkem a ostatními kačery. Je to pracovna skvělého tvůrce a kreslíře Dona Rosy a jak sami uvidíte, není povolanější osoby a adekvátnějšího místa než tohoto...


 

V tomto zajímavém rozhovoru z roku 2014 se pakl Don Rosa vyjadřuje k novému vydání jeho kačeřích komiksů v Americe, ale zajímavá je i část o soundtracku k "životopisu Kačera Skrblíka" (The Life and Times of Scrooge McDuck") od Tuomase Holopainena ze skupiny Nightwish a jak ke všemu došlo. Vysvětlí také, jak je to s jeho vztahem k seriálu Kačeří příběhy, o kterém se traduje zavádějící, že jej nemá rád.
Rozpovídal se i o tom, jak se ke kreslení komiksů dostal, jeho inspiracích u Carla Barkse, kompletování skrblíkova života, vnímání kačeřího světa propojeného s reálným světem a mnoho dalšího. Dozvíme se také, jestli ještě někdy nakreslí další příběh... Rozhovor v angličtině (můžete použít google překladač) najdete na tomto odkaze.

legendary-uncle-scrooge-artist-rosa-builds-a-library-in-duckburg.jpg

 

V červnu 2017 vydal Egmont v češtině komiksovou knihu "Zlatá klasika - Don Rosa".

Zlatá klasika Don Rosa 2017

Ofic. text: "Představujeme vám první svazek výboru z těch nejlepších komiksových příběhů od nejslavnějších disneyovských autorů. S jejich přispěním vznikl unikátní svět, který dodnes dokáže bavit komiksové fanoušky po celém světě.
Mezi nejznámější disneyovské vypravěče a kreslíře patří Američan Don Rosa. Proslavil ho příběh Syn slunce a mnohá jeho díla získala různá ocenění. První svazek Zlaté klasiky je věnován právě jemu." - odkaz na stránku s knihou.

Zřejmě se tedy dočkáme i dalších podobných knih. Protože komiksy Dona Rosy jsou opravdu velmi kvalitní, doporučujeme ji každému fandovi Kačerů a Disney komiksů! Českou videorecenzi uvidíte v tomto videu.

 

12. dubna 2018 vyšla v České republice komiksová kniha Život a doba Skrblíka McKváka konečně v češtině! Je souborem dvanácti příběhů, které mapují celoživotní příhody nejbohatšího kačera na světě, jak jej barvitě vykreslil podle svých představ známý interpret disneyovského světa Don Rosa. Vydejte se po Skrblíkových šlépějích ze skotského Glasgow a Vysočiny přes prérie i řeky tehdy divoké Ameriky, Klondike, jižní Afriku i Austrálii, poznejte jeho rodinu a těšte se ze všech neuvěřitelných dobrodružství, jež zažil! (text Egmontu)

život a doba Kačera Skrblíka

 

 

DON ROSA VE FILMU

O vynikajícím Donu Rosovy, jeho tvorbě komiksového kačeřího světa i soukromí,  vznikl filmový dokument, který mělmít premiéru na Comic Con Paris a vydán byl 31. října 2018 na DVD a Blu-ray discích (objednávky). Oficiální trailer k filmu se Stevenem Spielbergem:

 

 

SKUTEČNÝ SKRBLÍKŮV DESETNÍK

Takhle vypadal skrblíkův první "desetník" ve skutečné měně té doby, kterým se platilo v Americe. Skrblík jej získal jako první minci vydělanou svou náročnou prací při leštění kameníkových bot r. 1877 ve Skotsku. Ta jej motivovala k dalším výkonům a plnění jeho snů...

prvni-desetnik-mix-700-dolaru-500.jpg

 


Obrázky z leva: 1. Skrblík v seriálu Kačeří příběhy při získání "desetníku", 2. mince v komiksu Dona Rosy, 3. desetník v pokladnici v seriálu Kačeří příběhy, 4. skutečná mince

 

 

Kačeří RODOKMEN

Zde najdete celý Kačeří rodokmen pohromadě na jednom obrázku! Pomůže vám lépe se zorientovat v rozvětveném kačeřím rodu a také v samotném Skrblíkově životopise. Pro zvětšení obrázku na něj klikněte... 

kaceri-rodokmen-405-jpg.jpg

Oficiální rodokmen Kačera Skrblíka a spol.

 

Téměř přesná kopie kačera Malcolma "Matey" McDucka z tohoto rodokmenu od Dona Rosy, se objevila jako skrytý odkaz (easter egg) v Mickeyho kraťásku k jeho 90. narozeninám (18. listopad 2018) u Donalda na lodi (viz obr.).

Kačer v Mickeyho kraťásku Easter Egg

 

 

 

Kačer Skrblík v Disneylandu

Strýčka Skrblíka můžete potkat na vlastní oči i v Disneylandu! Je veselý, přátelský a velmi rád se Vám i podepíše...


 


 

 

 

 

 

Povídání o Kačerově, jeho zajímavých místech a postavách, čtěte na další stránce ZDE

 

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Don Rosa: The Scrooge Mytery

(Domov1, 4. 11. 2018 11:28)

Dobrý den, neplánuje se taky česká verze filmu The Scrooge Mystery? Za odpověď předem díky.

Zlatá klasika

(Zlatá klasika, 10. 10. 2018 15:15)

Kolik dílů Zlaté klasiky vyšlo? Zařazuje se k nim taky Život a doba Skrblíka McKváka, nebo ne?

Re: Zlatá klasika

(Disney Team, 10. 10. 2018 20:12)

Zlaté klasiky vyšly 4 díly. Život a doba Skrblíka McKváka se do nich nepočítá.

Život a doba Skrblíka McKváka

(MatBla007, 28. 3. 2018 15:46)

Prečo je v češtine "Život a doba Skrblíka McKváka", a nie Život a doba Skrblíka McKačera? Iný prekladateľ, alebo je za tým niečo iné?

Re: Život a doba Skrblíka McKváka

(Disney Team, 28. 3. 2018 16:18)

V tomto případě jde podle Egmontu o zažité zvyklosti a názvy zavedené v českých komiksech, které se (bohužel, pozn.red.) liší od všeobecně známějších jmen.

Re: Re: Život a doba Skrblíka McKváka

(MatBla007, 28. 3. 2018 17:55)

Ďakujem, a veselú Veľkú Noc!

Re: Re: Re: Život a doba Skrblíka McKváka

(Disney Team, 28. 3. 2018 18:23)

Děkujeme, Vám také krásné Velikonoce! :)

Ďakujem...

(MatBla007, 27. 3. 2018 15:40)

Nikdy by som nepovedal, že strýko Držgroš (Scrooge) má taký zaujímavý životopis. Ďakujem, že som si ho mohol prečítať takto jednoducho.

Re: Ďakujem...

(Disney Team, 27. 3. 2018 16:18)

Děkujeme moc za tuto reakci! Jsme rádi, že se vám líbí. Ať vás baví i Kačeří příběhy! :)

donlad

(boliida, 6. 5. 2015 16:03)

Přečet jsem si rodokmen kačera skrblíka ale když už máte rubriku o skrblíkovi tak by jste mohli mit taky něco o donaldovi.

Re: donlad

(Disney Team, 6. 5. 2015 16:29)

Děkujeme, Kačer Skrblík dostal svůj životopis, protože je hlavní postavou seriálu Kačeří příběhy (mimo jiné) a byl skvěle zpracovaný Donem Rosou. Donald byl v seriálu spíše vedlejší postavou a takhle do podrobna se mu prozatím věnovat nebudeme.

Re: Re: donlad

(boliida, 8. 5. 2015 12:52)

Ale donald je oblíbená postava a má i časopis

Re: Re: Re: donlad

(Disney Team, 8. 5. 2015 14:55)

Donald je určitě hodně oblíbená postava, to souhlasíme.

Život a časy v tištěné podobě

(Marcek, 20. 10. 2014 20:59)

Zdravím, dá se někde sehnat Život a časy Kačera Skrblíka v knižní podobě v češtině? Zatím jsem našel jen anglickou verzi.

Díky

Re: Život a časy v tištěné podobě

(Disney Team, 20. 10. 2014 21:53)

Bohužel, Život a časy Kačera Skrblíka v češtině nevyšly. Zatím jsou jen v angličtině, ze které jsme jej překládali.

poděkování

(Jan Kliment, 26. 7. 2014 16:50)

Díky :-)

re trezor

(tom, 17. 5. 2014 8:12)

uvídíme i skrblíkuv trezor

skrblík v disneylandu

(bobo, 9. 7. 2013 14:10)

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se dá v disneylandu se skrblíkem mluvit česky, nebo jenom francouzky a anglicky?

Re: skrblík v disneylandu

(Disney Team, 9. 7. 2013 20:33)

Dobrý den, česky vám Skrblík bohužel rozumět nebude. Rozumí nejčastěji francouzsky, anglicky nebo španělsky. někdy všemi těmito někdy třeba jen některým z nich. Vždy je u nich ale nějaký doprovodný člověk v parkové uniformě a s ním se můžete případně domluvit (třeba anglicky) na tom, co má postavě říct... Z češtiny vám to ale nepřeloží.

překlad

(felix skořápka, 8. 7. 2013 13:58)

Moc chci poděkovat lladdovi že přeložil knížku The life and times of scrooge McDuck. Já jí mám doma a docela mi to de překládat ale kdyby nebylo lladdy věděl by jsem prd.