Jdi na obsah Jdi na menu
 


disland-uvod4-510.jpg

Disneyland je opravdu kouzelné místo. Je to centrum všech Disneyho ideí, představ, filozofie a přání. Místo, kde se radost, přátelská atmosféra, pohádkové mýty a štěstí rozdávají plnými hrstmi...

 

"Magical Moments Festival" v roce 2011

Pro každého Disneyho fandu je téměř povinností navštívit alespoň jeden z šesti Disneyho parků rozesetých po různých koutech světa. Ten úplně první vznikl samozřejmě v USA už v roce 1955 v Anaheimu v Kalifornii. Další park byl postaven na Floridě (1971) a mimo USA potom v Tokiu (1983), Paříži (1992) a Hong Kongu (2005). Nejnovější Disneyland v Šanghaji otevřel své brány poprvé 16. června 2016. Mapka všech Disneylandů.


A právě tomu pařížskému bychom se chtěli dnes věnovat. Je totiž nejblíže od naší republiky (asi 850km), a proto cesta do tohoto "světa bez hranic" není tak úplně nemožná. V Disneylandu Paris můžete být od nás teoreticky už za 2 hodiny (letadlo 1h50min + TGV z letiště10 min.)!

 

 

Obrazek

Byla, nebyla jedna brána do pohádky...

Disneyland Paris (oficiální stránky Disneylandu Paris) leží na východním předměstí, 32 km od Paříže, v části Marne-la-Vallee. Jeho rozloha činí 19km2.
Do parku se dostanete z centra Paříže jednoduše vlakovým spojem RER na trase A až na konečnou v Marne-la-Vallee.

A pokud poletíte letadlem, tak je to ještě jednodušší - stačí si na letišti Orly nebo na CDG najít stanoviště speciálního, červenožlutého autobusu s nápisem "Magical Shuttle - Disneyland Paris" a ten vás zaveze pohodlně až k Disneylandu. Zastavuje předtím také u všech Disneyho hotelů v Disney Village. Cenu jízdenky, jízdní řád a seznam zastávek tohoto expresu najdete ZDE.  Rychlovlakem TGV můžete být (cena 15-24 Euro podle data odjezdu) z letiště Charles de Gaulle u Disneylandu dokonce už za 10 minut!


Na místě se bez problému domluvíte anglicky, takže nemusíte mít strach pokud neovládáte francouzštinu. A Mickey s Minnie vás mile přivítají i beze slov :)

Disneyland Paris se dělí  na dva zábavní parky - Disneyland Park a Walt Disney Studios Park. Patří k němu i Disney vesnička Disney Village s Disney hotely a obchody a Golf Disneyland. Disneyland park byl otevřen 12.dubna 1992 jako druhý, mimo americký hned po Tokio Disneyland Resort. Walt Disney Studios Park byl otevřen později - a to 16.března 2002. Momentálně (r.2008) tedy v parcích probíhají oslavy 15. výročí založení parku (video oslavy Candleabration). A jako ve správné pohádce, tak i tady se slaví úplně každý den a naplno!

 

Obrazek

Narozeniny se dají slavit každý den!

 

Disneyland Park je inspirovaný kalifornským "Walt Disney World", ale je upraven na evropské poměry (např. architektura zámku Šípkové Růženky nebo ochrana parku před drsnějším evropským počasím...).
Walt Disney Studios Park je druhým zábavním parkem Disneyland Paris Resortu. Obsahuje i atrakce, které v žádném jiném Disney parku nenajdete- např. Crushs Coaster Ride - inspirované filmem Hledá se Nemo nebo atrakci inspirovanou filmem Auta. V červenci 2014 zde byla otevřena nová velkolepá tématická země podle Disney/Pixar animovaného filmu Ratatouille, kterou nenajdete nikde jinde na světě! Je to takový svět sám pro sebe a zároveň pro všechny...
Disney Village je prostor vyhrazený pro několik Disneyho hotelů, restaurací, barů a nepřeberné množství obchůdků se suvenýry. Každý hotel, jako například Disneyland Hotel, Disney's Hotel New York, Disney's Newport Bay Club nebo Disney's Hotel Santa Fee, mají jinou architekturu a zaměření. Ve všech se dá najít pohoda i odpočinek a do parku je to z nich, co by  plyšovým Plutem dohodil... :) A pokud navštívíte třeba ranní Buffalo Bill's Wild West Show, zažijete ohromnou show s kovboji a indiány spolu se snídaní ve velkém stylu.

Obrazek

Zábava začíná už v Disney Village

K ubytování v tamních hotelích bychom ještě dodali, že se opravdu vyplatí! Nejen, že je to do samotných parků opravdu kousek, ale k ubytování máte na všechny dny i vstup do parku zcela zdarma - a to včetně prvního a posledního dne v hotelu! Každý den vás čeká bohatá snídaně (update: od roku 2018 není snídaně v ceně, ale dá se dokoupit) a při tom se ještě můžete vyfotit či natočit s některou ze známých postaviček, které jednotlivé hotely navštěvují. Personál je stále v dobré náladě s úsměvem na tváři. Poradí vám s jakýmkoliv problémem v několika jazycích (česky bohužel ne).


Pokud chcete zažít i jiný pohled na areály parku a hotelů, využijte k tomu největší zakotvený horkovzdušný balon na světě.  Nalézá se v jednom rohu velkého Disney Lake jezera naproti hotelu New Port Bay v Disney Village a nazývá se Panoramagique (online webkamera).

Obrazek

Disneyland Resort Paris

Ale nechme za sebou strohých faktů a koukněme se na tohle království pohádek z pohledu návštěvníka! Přiložíme i odkazy na videa z některých míst, ale upozorňujeme, že žádné video nedokáže zachytit atnmosféru a kouzlo okamžiku, kdy to prožíváte na vlastní kůži! Možná vám takto pomůžeme, při vaší vlastní cestě do Disneylandu...


První, co vás uchvátí při východu z vlakové stanice, je ta spousta barev v Disney Village a všudepřítomná čistota a upravené okolí. V tuto chvíli jsme nevěděli kam se vydat dříve, protože vše láká svou vyjímečností.

 

Obrazek

Začali jsme tedy od základu a to přímo Disneyland Parkem. Podrobnější mapku si můžete stáhnout zde. Po průchodu první branou a kontrole batožiny se ocitáme na vstupním nádvoří s pohledem na vstupní bránu Obrazekdo pohádky, která je zároveň hlavním(a nejdražším) Disney hotelem. Po zakoupeObrazekní lístku (doporučuji minimálně ten na 3 dny se vstupem do dvou parků nebo roční vstupenku viz níže) projdete turniketem, vezmete si mapku parku a program atrakcí a vstoupíte na Main Street U.S.A. Je to hlavní ulice se spoustou obchůdků se suvenýry ve stylu starých koloniálních staveb amerického západu. Podali jsme si tu ruku se samotným Mickey Mousem, který se tu procházel, pozdravili strýčka Skrblíka a dosObrazektali milý polibek od okouzlující Marry Poppins :) Z tohoto místa také vyjíždí vláček, který pomalu krouží kolem celého parku (video) a můžete do něj nastoupit a vystoupit v každé tématické části parku.

Ale teď už se hrneme vpřed k dominantě parku - růžovozlatému zámku Šípkové Růženky (kouzelné okno uvnitř) na Central plaza (viz mapka). Siluetu americké verze toho zámku můžete znát z klasické Disneyho znělky s obloučkem, promítanou před jeho filmy. Odtud se pak, po dostatečném nasátí kouzla zámku, můžeme vydat do čtyřech tématicky rozdělěných částí: Fantasyland, Adventureland, Frontierland a Discoveryland.
 


Obrazek

My začali Fantasylandem. Projdeme zámkem Růženky, v jehož podzemí je uvězněn "skutečný, nasupený drak" z Disney filmu Meč v kameni, a pokračujeme kolem Popelčina domku dále. Nebudeme zde vypisovat Obrazekvšechny atrakce a rekvizity, které potkáme, ale jen pár těch nevětších nebo nejzajímavějších. V této části je však spíše více těch menších, pohádkovějších drobností, kObrazekterých si ani na první pohled nevšimnete.

Z těch větších je tu třeba projížďka na loďce v "Its a small world" s neuvěřitelně chytlavou a návykovou písní, během níž navštívíte všechny kultury světa v podání malých, animatronických loutek Obrazekděti všech národů (video zde). Tuto píseň si budete broukat ještě několik dní, to vám zaručuji! :) Dále tu máme atrakce jako obří, klasický otáčivý kolotoč s koníky, draky, kočáry a jinými pohádkovými motivy, atrakci s odstředivými maxišálky, létejícího Dumba, bludiště Alenky v říši divů, koutek Medvídka Pú, Pinocchia, výlet s trpaslíky za Sněhurkou, létání s Petrem Panem a další... To vše za doprovodu klasické Disneyho hudby na každém kroku. Na místě zvaném Fantasy Festival Stage najdeme, pro menší děti, kouzelné představení s Medvídkem Pú a jeho přáteli. Spousta humoru, scének a krásných písniček se budou líbit i těm odrostlejším (ukázka zde) :) (od roku 2012 je nahrazen místem setkání s kouzelníkem Mickey Mousem v zákulisí jeho show).

 

 

A co je nejhlavnější, můžete kdekoliv v uličkách potkat nejednu postavičku z Disneyho filmů přímo "na ulici". Nám se poštěstilo na Mickeyho a jeho přátele, Krásku a Zvíře, Popelku a její myšky, Šípkovou Růženku a Srdcovou královnu z Alenky a další princezny a prince...

 


Obrazek

Postupně jsme se dostali až do části nazvané Adventureland, jehož dominantu v podobě korábu - pirátské lodi z filmu Petr Pan - jen tak nepřehlédnete. Stejně tak skaliskObrazeko ve tvaru lebky. Jak už název této části parku naObrazekpovídá, čekalo nás tu spousta atrakcí dobrodružnějšího rázu. Po velice efektní a atmosférické projížďce na loďce v podzemí s Piráty v Karibiku (video zde) to byla horská dráha na motivy Indiana Jonese. Projížďka na důlním vozíku skrz rozbité zbytky Perského chrámu byla hodně adrenalinová. Obrazek Nejen, že nás čekaly úsekyObrazek s velkou rychlosti (70km/h) s náklonem na všechny strany, ale i jízda ve velké rychlosti s hlavou dolů ve 360stupňovém oblouku (video zde). Naše nervy a hlasivky si musely dát potom opravdu velkou přestávku...a to jsme ještě nevěděli co nás čeká v dalších částech obou parků...

Na uklidněnou jsme prošli jeskynní bludiště s doupětem Kapitána Hooka s poklady na každém rohu a prohlédli si pirátskou loď pěkně od podlahy. Potkali jsme i samotného Jacka Sparrowa, mocného Jafara z filmu Aladin a také kouzelného Džina, který posílá našim čtenářům tento pozdrav! Odtud postupujeme po "šíleném" houpajícím se provazovém mostě až k velkému stromu Robinsona Crusoe s jeho úžasným příbytkem v korunách stromů. Přesně takový jsme si jako děti chtěli postavit na velké vrbě na břehu potoka a tady byl jeho prototyp skutečný!

 

Obrazek

To už ale míříme do části Frontierland. Ten je koncipován jako klasický "Divoký západ" sObrazeke vším, co k němu patří, včetně saloonů s výbornObrazekými pečenými žebírky. Zde se však, ukryté bujnou zelenou vegetací ukrývá také velké podium, na kterém probíhá 5x denně představení podle Disneyho filmu TARZAN. Opravdu dechberoucí akrobatická show s opičkami, hrazdami, písničkami Phila Collinse a romantickou dvojicí svázanou nejen svěže zelenými liánami - TarObrazekzanem a Jane (video zdezde a zde) (obnovené představení /od přerušení v r.2009/ uvidíte od 11.června do 4.žáří 2011 (trailer)! Ve vánoční sezoně se tu místo Tarzana odehrává představení Mickey´s Winter Wonderland a od roku 2015 pak Frozen Sing-along).

A přes vesničku Pocahontas rovnou k další adrenalinové jízdě - "Big Thunder Mountain" se zákrutami a "sešupy" kolem obří pískovcové hory (hezké video zde). Na uklidněnou si dáme jiný pohled na horu z velkého kolesového parníku Marka Twaina nebo Moly Brownové, jenž horu objíždí pomalým tempem, s výhledem na kostry dinosaurů, vodní gejzíry a divokou přírodu západu.


Je čas začít se zase trochu bát. A proto, vzhůru do opravdu děsivě strašidelného domu "Phantom Manor". Tohle hned tak někde neuvidíte a popsat se to prostě nedá! (video zde) Střelnice jsme vynechali a vydali se do další části parku.

Obrazek

Musíme zde ještě zmínit, že každou hodinu projíždí parkem vláček, na kterém tancují a mávají další známé Disneyho postavičky a vy se k nim můžete samozřejmě přidat (video zde).

 

 

Obrazek

 

Tou další částí parku byl Discoveryland. Dá se popsat jako místo retrobudoucnosti, jak si ji představoval Jules Verne. Hlavní dominantou tohoto místa je kruhová obří stavba uObrazekprostřed. Atrakce se jmenuje "Space Mountain: Mission 2" a je to vlastně takový (opět :)) adrenalinový výlet s vystřelením do vesmíru! Přetížení tu má sílu 1.5G a "vystřelení" do vrchu je v 68 km/h, k tomu dvě otočky o 360stupňů a jiné vylomeniny. Nechybí Obrazekspousta světelných efektů, meteoritů a dokonce i výbuch hvězdy... (video zde - to se ale prostě natočit nedá) Vážně nic pro slabé povahy, protože tohle z vás vytřepe i tu poslední malou dušičku a nezbyde vám na konci nic, než se jen třást a smát po úžasné cestě do vesmíru. Ale stejně jsme se tam vrátili ještě 2x, protože je to opravdu "maso" :)

Další věcí, která stojí za vidění je 4D kino, které vas ohromí nejen obřím plátnem a trojrozměrným obrazem, ale i poObrazekhybující se podlahou a šplíchanci vody (od roku 2011 jej nahradil starší 3D film "Captain EO" s Michaelem Jacksonem a od roku 2015 slouží jako kino pro ukázky z nejnovějších Disney filmů).

Hned vedle jsme se vydali na "Star Tours", což je atrakce podle Hvězdných válek. Nasednete do tranportéru a úžasný pilot-robot vás vezme na průlet vesmírem, který se ale tak trochu zvrtne... nebudeme prozrazovat více :)Obrazek HeZkÉ! V roce 2017 pak prošla Star Tours velkou proměnou. Dostala nový příběh s několika různými cestami, novou technologii, včetně 3D, a velkou přestavbou prošlo  vnitřní i venkovní prostředí atrakce. To vše u příležitosti 25. výročí Disneylandu Paris.

Pro menší i velké děti je tu obří autodráha jménem Autopia s různými druhy aut - tu jsme ale nenavštívili. Nedaleko ve Videopolis se odehrává další velký Disneyho příběh. Je to sám Lví král a v budově ve tvaru retrovzducholodi se několikrát denně odvíjí znovu a znovu jeho legenda! (HD ukázka zde a druhá zde) Krásné představení, zpívané naživo profesionálními herci a zpěváky, vás ohromí stejně (a možná i více) jako představení s Tarzanem!  Lví král byl ukončen v roce 2009. Jeho místo zaujaly promítané klasické grotesky s Mickey Mouse, kraťásky od Pixaru a občasné speciální eventy. Od července 2015 na tomto místě ve Videopolis  několikrát denně probíhá nová Jedi Training Academy, ve které se mladí návštěvníci parku stanou padawany, kteří prochází výcvikem se světelným mečem a utkají se i s Darthem Vaderem. Záznam můžete vidět v tomto videu.

jedi trining academy disneyland paris 2015

Jedi Training Academy

Pak tu máme ještě nějaké drobnosti jako průchod skutečnou ponorkou kapitána Nema, létání v raketkách kolem planet a také atrakci Buzze Rakeťáka z Příběhu hraček. Je to jízda vozítkem, které sami otáčíte podle potřeby se střílením laserovou pistolí (video zde). Je to zábavné a návykové, takže si to jistě někdy jěště zopakujeme...

Fantillusion - kouzelná noční přehlídka třpytivých postaviček (2003-2012)
 

Jednou denně se v  parku koná Disney paráda ( Disney's Once Upon Dream Parade) - tedy přehlídka Disneyho alegorických vozítek s dalšími a dalšími známými postavičkami jako Medvídek Pú, Malá mořská víla a všechny ostatní Disneyho princezny, Peter Pan, hrdinové z Příběhu hraček a ostatní charaktery z Disneyho filmů...

Je to tak další příležitost dotknout se svých hrdinů. Všechny a hlavně poslední vůz se všemi princeznami zapůsobí i na vaše čichové smysly, protože kolem sebe nenápadně rozstřikuje příjemně vonící parfém...

 

Obrazek

 

No a večer, před zavřením parku, se koná ještě rozlučková paráda na podiu na Central Plaza. Hraje dramatická Disneyho hudba a k tomu spousta postaviček v čele s Mickey Mousem a Minnie tančí a povídají si. Celé je to zakončeno dechberoucím ohňostrojem, který vás emočně "dorazí" po celém dni, stráveném v tomto pohádkém království! (starší video zde a nejnovější Enchanted Fireworks 2008  zde ve vysoké HD kvalitě ke stažení a na YouTube , zde na Youtube v běžné kvalitězde ke stažení v běžné kvalitě ). Tato show je od roku 2012 nahrazena novou dechberoucí noční světelnou, vodní a ohňostrojovou show Disney Dreams!
 

  Enchanted Fireworks 2008

Obrazek

 

To by bylo asi tak zhruba to nejhlavnější z Disneyland Parku. Nezmínili jsme samozřejmě vše a ani za ty 3 dny jsme sami všechno nestihli. Nějaký nástin to ale určitě dá a aspoň se máme na co těšit příště :)

 

Ale ono to vlastně není prozatím vše :) Ještě nás přece čekají Walt Disney Studios!
 

Obrazek

Walt Disney Studios park sousedí těsně s Disneyland parkem. Je však pojat, dalo by se říObrazekct, více pro dospělé. Podrobnější mapku si můžete stáhnout zde. Je koncipován, jak už říká název, jako velká filmová studia. Při vstupu hraje filmová hudba z těch největších trháků světové kinematografie od Tenkrát na Západě až po Titanic. Našli jsme tu nejen Disneyho "výstavu animace", ale studia se soustředi i na samotný americký Hollywood.


Po příchodu prostě nemůžeme vynechat příležitost "vyblejsknout se" se sochou samotného Walta Disneye, který se drží za ruku s Mickey Mousem. Ale nejen sochy jsou zde na focení. Stejně jako ve vedlejším parku, tak i zde se čas od času prochází "živé" Disneyho postavičky. My měli štěstí na Goofyho, Donalda, Scullyho (chlupatá modrá příšerka z filmu Příšerky s.r.o.), Stitche (to je ten modrý ďáblík od neposedné Lilo) a stále ďábelsky se tvářící Cruellu De Vill ze 101 Dalmatinů (z ní šel opravdu strach). Ale honem k nějakým atrakcím :)

 

 

Obrazek

Jako první jsme navštívili obří (všimli jste si, že Disney není v žádném případě troškaObrazekř? :)) kino s názvem Animagique. Kouzelné představení začalo příchodem "živého" Kačera DObrazekonalda a následně Mickey Mouse.... Nebudeme prozrazovat příliš, abyste byli případně překvapeni, ale už jen samotné fosforeskující nasvícení postaviček vás vezme za HD oko (HD ukázka zde) (pozn. show měla po 14 letech v lednu 2016 derniéru - video z emotivní derniéry). Od léta 2016 ji nahradilo zbrusu nové představení s názvem Mickey and the Magician:

 

Pokračujeme kolem létajících koberců Aladina k další jízdě, tentokrát podle filmu Hledá se Nemo. Jak jsme psali výše, je tohle světová raritkObrazeka v rámci Disneylandů a opravdu je velmi zábavná a nečekaná. Což jistě poznáte i podle délky fronty na tuto atrakci.

Zde tedObrazeky jeden tip: u některých atrakcí je možné využít tzv. Fast Pass ticket - což je zvláštní "vstupenka" na atrakci, na které je uveden čas, kdy máte přijít, a vstoupite tak zvláštním vchodem bez čekání! Update: FastPass byl od roku 2020 zrušen a od léta 2021 nahrazen digitálním placeným Disney Premier Access v oficiální aplikaci Disneyland Paris.

Projdeme Toon Town a přes Hollywood Boulevard za dalším adrenalinem. Tentokrát je to vysokánský "The Hollywood Tower Hotel". Nechali byste se dobrovolně spustit bez brždění výtahem ze 13. patra? Tak to je tu tenhle hotel přesně pro vás! My tu odvahu neměli, ale je opravdu skvělá! :) Dále jsme z nedostatku času vynechali ještě dvě velké atrakce, které ukazovali natáčení Hollywoodských akčních filmů. Tuhle lahůdku snad příště...

Obrazek

Noční "Hollywood Blvd." a veselé "Toon Town"

Atrakce s názvem "Rock and Roller Coaster" byla snad ještě bláznivější a děsivější než "Space Mountain: Mission 2" v DObrazekiscoverylandu. Třesavku po téhle horské dráze, během níž se vlastně natáčí klip pro skupinu Aerosmith, jen tak nestřesete, ale přesto se tam, jako my, jistě nejednou vrátíte! Zrychlení na začátku jízdy je z 0-70km/h za méně Obrazeknež 3 sekundy! K tomu kompletní otočky, světelné a kouřové efekty a odvázaná rocková hudba od skupiny Aerosmith.... (úvodní video zde).

V interaktivní show s názvem "Stitch LIVE" nás velmi pobavil Stitch, když se přes velkou obrazovku bavil přímo s námi a okamžitě reagoval na to, co jsme řekli a dokonce přidával i naše obličeje do svého palubního počítače... Show trvá kolem 15 minut (video zde a zde + oficial klip zde). 

Na ulicích studia mezitím projížděl, stejně jako v Disneyland parku, vláček se známými postavami (video zde) a sem tam i turné "High School Musical 2 Show" (2008). Pro milovníky rychlých aut, akce a ohnivé show tu najdeme atrakci s názvem "Motoeur...Action! Stunt Show Spectacular". Názorně a efektně ukazuje jak se točí akční pasáže filmů s auty, střílením a ohněm (ukázka zde).


Můžete navštívit také show s názvem "Art of Disney Animation", což je v překlaObrazekdu něco jako "Umění Disneyho animace" a dozvíte se na ní, co znamená Disneyho kouzlo a jak se vlastně animace vytváří. To vše na hmatatelných rekvizitách, originálních nákresech a taky na různých videoprojekcích.

Jedna taková projekce uvádí celou show a vy si ji můžete sami prohlédnout právě ZDE (na show je zakázáno natáčet, proto je obraz zrekostruovaný z Disneyho filmů, přesně jako na show, ale zvuk je originální a podařilo se jej někomu potají nahrát přímo ve Walt Disney Studios :))Obrazek Tak se určitě koukněte na to, jaké emoce dokáží Disneyho filmy vykouzlit... To je však pouze první část celé show.

Následuje přesun do vedlejšího kinosálu, kde animační profesionálka ukazuje, jak se animace tvoří a co je základem různých charakterů. "Pomocníkem" je jí u toho Mushu - dráček z filmu "Mulan" - a ten si opravdu dokáže pustit pusu na špacír :) Na show je opět zakázano natáčet, ale někomu sObrazeke ji potají podařilo natočit a vy se teď na řádění Mushu můžete sami podívat ZDE :) Věřte ale, že žádný záznam nedokáže zachytit to pravé kouzlo okamžiku a tu pravou atmosféru zažijete nejlépe přímo v Disneylandu osobně!

V poslední části show se můžete sami naučit kreslit Mickeyho, Donalda nebo třeba Medvídka Pú přímo od mistra animátora. Vše v klidu, na profesionálním kreslířském stole a s podrobným výkladem (anglicky, francouzsky), ukázkami a radami. Je toho ještě mnohem více, ale to by bylo na dlouhé povídání...
 

Obrazek

Na místě nazvaném Place de Stars (kde najdeme také chodník s otisky rukou slavných filmových osobností jako např. Alain Delon, J.C.Van Damme, Angela (To je vražda, napsala!) Lansbury a další, které toto místo naObrazekvštívili) se čas od času (r. 2008) konalo inscenované vystoupení, při němž se natáčel televizní klip ze 60 let . Znáte to, spousta pomády, pudru a divného oblečení... Účinkující pak náhodně vybrali pár lidí z davu. Natáčelo se zrovna nějaké Rock n Rollové vystoupení a věčně (naoko) nespokojená režisérka tak dlouho zkoušela "nováčky" v tomto děsivém tanci, dokud to nebylo perfektní a celé se to nakonec zvládlo "jakože" na poslední klapku! Tato show  byla od roku 2010 nahrazena jinou a v roce 2015 bylo odstraněno pódium a otisky slavných.

Obrazek

Plni zážitků postupujeme do dalšího obřího kina s názvem Cinemagique. Je to taková skládanka z různých filmů, od nejstarších po nejnovější, s nejedním nečekaným překvapením. Ale to vám také nebudeme prozrazovat... Cinemagique byl k vidění od otevření parku v roce 2002 a byl uzavřen v březnu 2017. Proslýchá se, že by jej mělo nahradit nějaké představení na téma MARVEL.
 
Večer zakončuje den ve studiích přehlídka Stars 'n' Cars Parade. Známé postavičky z Disney a Pixar filmů se ve stylu holywoodských hvězd projíždí na  stylizovaných autech za doprovodu orchestrální hudby přes hlavní náměstí Walt Disney Studios. 
 

Obrazek

Zazvonil zvonec...

...a bylo na čase opustit i tento park, a tak jsme se s Walt Disney Studios rozloučili poslední fotografíí u fontánky s Mickey Mousem a vydali se vstříc... realitě...
 
Děkujeme, pane Disney!
 
 
 

Obrazek

 

Disneyland Paris teď můžete navštívit také virtuálně v trojrozměrném zobrazení na Google Earth, který stáhnete na tomto odkaze. Po jednoduché instalaci si tak můžete prohlédnout tento pařížský park ze všech stran, z výšky i z pohledu návštěvníka. A to v plně 3D zobrazení s množstvím krásných detailů. Reálná měřítka vycházejí ze satelitních snímků Google Maps a ktomu bylo pořízeno pres 85 000 dalších fotografií přímo v Disneylandu (ukázkové video zde). Pokud jste jej zatím nenavštívili získáte tak přesnější představu o tom jak rozlehlý a zajímavý tento park je. A pokud třeba plánujete letní prázdniny  v Disneylandu, máte možnost se na něj předem připravit. Můžete samozřejmě navštívit i sousední Walt Disney Studios, Disney Village a hotelový komplex! Šťastnou cestu... ! :)


 

Celý Disneyland Paris si můžete projít v tomto skvěle natočeném videu s průchodem celého parku.

 

 

 

CENY VSTUPENEK

Ceny vstupenek pro rok 2019 (platíte jen za vstupenku - atrakce v parku jsou neomezeně zdarma a neplatí se za ně zvlášť):

1 den, 1 park (Disneyland Park nebo WD Studios) - 87 Euro (80 Euro dítě)
1 den, 2 parky (Disneyland Park + WD Studios)     - 107 Euro (100 Euro dítě)
2 dny, 2 parky (Disneyland Park + WD Studios)      - 169 Euro (156 Euro dítě)
3 dny, 2 parky (Disneyland Park + WD Studios)      - 211 Euro (195 Euro dítě)
4 dny, 2 parky (Disneyland Park + WD Studios)      - 249 Euro (229 Euro dítě)

Aktuální ceny vstupenek najdete na oficiálních stránkách Disneylandu Paris.


Výhodnější je zabookovat si hotel přímo u Disneylandu v Disney Village (jsou tam levnější i superluxusní hotely) a potom je  vstup do všech parků po všechny ubytovací dny ZDARMA (viz výše v článku). Ceny ubytování se ale docela dost liší v různá roční období... Je potřeba si vybrat to, co komu vyhovuje a jaká má přání.

 

ROČNÍ VSTUPENKA

Pokud jedete na 3 a více dní a nechcete být ubytovaní v některém z Disney hotelů, vyplatí se Vám pořídit si místo klasické vstupenky tzv. Annual Pass. Ten má platnost celý rok a podle ceny umožňuje park navštívit od 150 do 365 dnů v roce! K tomu spousta různých slev na jídlo a  suvenýry a také přístup do parku o 2 hodiny dříve  než návštěvníci s běžnou vstupenkou (tzv. Extra Magic Hours (EMH) v 08:00 místo 10:00 (do roku 2017)) nebo parkování zdarma.

Pozor: Od října 2017 se změnila otevírací doba parku. EMH se nyní jmenují Magic Plus Moments a držitelům Annual Passport se oba parky otevírají až v 08:30 hod.! Běžným návštěvníkům pak stále v 10:00 hod. Otevírací doba na oficiálních stránkách.

Seznam dní, která nejsou volná pro levnější varianty roční vstupenky tzv Blockout days najdete tady a seznam všech slev a postup vyřízení vstupenky tady. Případné dotazy rádi odpovíme dole pod článkem v komentářích.

Ceny pro Annual Pass Disneylandu Paris platné od 31. března 2022 do 3. října 2022: (klik pro zvětšení)

roční vstupenka disneyland paris annual pass 2022

 

Nové ceny Annual Passů od 31. března 2022:

Infinity: 499 € (+20 €)
Magic Plus: 369 € (+ 40 €)
Magic Flex: 319 € (+20 €)
Discovery: 229 € (+20 €)
 
Cena klasické vstupenky pro 2 parky se zvyšuje na 130€ (+10€).

Předchozí ceny a nabídky Annual Passports pro porovnání s novými Annual Pass, které byly platné od 29. března 2017, najdete na tomto obrázku a od od 21. března 2018 tady.

 

 

 

MOBILNÍ APLIKACE

Pro lepší přehled o délce čekání na jednotlivých atrakcích, začátcích jednotlivých show, parád a představení a informace o dalších užitečných místech najdete kdykoliv v této oficiální aplikaci Disneylandu Paris. Může vám ušetřit spoustu času při plánování  přechodů do vzdálenějších částí parku. Tato free aplikace funguje i mimo park, takže si ji můžete stáhnou třeba hned teď a podívat se, jak to v Disneylandu právě probíhá.

Aplikace Disneyland Paris 2018

 

 

Od 2.4.2010 do 5.4.2011 byl Disneyland stylizován do Festivalu nové generace (New Generation Festival). Oficiální katalog Disneylandu ve formátu PDF si můžete stáhnout zde

Videoukázka ze zahajovacího ceremoniálu k sezoně 2010/11 New Generation Festival...


 

Rok 2011/12 (od 6.4.2011) byl ve znamení "Festivalu kouzelných okamžiků" (Magical Moments Festival). Vrátila se skvělá akrobatická muzikálová show "The Tarzan Encounter" v "Chaparral Theater" ve Frontierlandu - trailer a nové přehlídky!

 

magical-moments-festival-logo.jpg

 

Zahajovací ceremoniál s ohňostroji k sezoně 2011/12 "Magical Moments Festival"

 

 

Od 1.dubna 2012 oslavoval Disneyland Paris své 20. výročí!

Můžete podívat do oficiální online brožury na rok 2012 na oficiálním webu Disneylandu. Spoustu úžasných novinek přijde v tomto roce 20. narozenin pařížského Disneylandu!

brozura-2012-dlp-obalka-500.jpg

Veškeré novinky z Disneylandu najdete průběžně v rubrice Novinky!

V tomto videu pak uvidíte představení a informace o několika hlavních novinkách pro 20. narozeniny pařížského Disneylandu. Hlavně o nové "Disney Dream" vodní, světelné a ohnivé show, která je momentálně uprostřed výstavby a premiéru bude mít onoho 1. dubna 2012... 

V tomto videu uvidíte celou show "Disney Dreams!" (doporučujeme shlédnout v HD)! Tato show je v parku k vidění po celý rok každý večer. Usaďte se, představení začíná.... 

" Svět Walta Disneye Vás očekává kdykoliv! "

 

 

Ratatouille

Oscarový film Ratatouille (2007) odehrávající se v Paříži je spojen s Českou republikou více, než se může zdát. V létě 2014 se otevřela nová velkolepá atrakce a tématická země podle tohoto filmu ve Walt Disney Studios v pařížském Disneylandu za 150 milionů euro, tak si o něm něco připomeňme:

ratatouille-ride-big.jpg


Režisér animovaných filmů Jan Pinkava (nar.1963 v Československu), získal Oscara za nejlepší krátký animovaný film "Geriho hra"(Pixar, 1997) a řadu mezinárodních cen. Od roku 2000 se věnoval tvorbě celovečerního filmu Ratatouille o krysákovi, který se chce stát kuchařem v Paříži. Tuto troufalou, evropsky zakotvenou a alegorickou zápletku vymyslel a prosadil u vedení, přestože tento film měl být nejen jeho prvotinou v oblasti celovečerního filmu, ale i mezníkem v historii Pixaru, jakožto první film po termínu vypršení smluvního svazku Pixar–Disney. V roce 2006 však firma Disney studia Pixar zakoupila a Pinkavův film se stal de facto testem soudnosti této velmi značné investice. Pinkava byl z pozice hlavního režiséra odvelen a žezlo převzal věhlasný režisér Brad Bird, k čemuž se Pinkava doposud vyjádřil jen diplomatickým: „bez komentáře“. Ve fázi předání byl film již vybaven kulisami, postavami, hlavní dějovou linií a (údajně příliš košatými) možnostmi dějového vývoje. Brad Bird se ujal scénáře, který prý celý přepsal, čímž změnil důraz zápletky a vnesl do díla své vlastní prvky. Nicméně Bird důsledně ve všech interview neupírá autorství Pinkavovi, a v titulcích je Pinkava uveden jako autor konceptu, první ze spoluautorů děje a spolurežisér. Status spolurežiséra je však uveden samostatně, na konci, kuriosně malým písmem. Film se těší velmi kladným ohlasům. Ratatouille získal Oscara za nejlepší animovaný film 2007, a další čtyři nominace, přičemž Pinkava byl mezi nominovanými za scénář a námět. Samotnou sošku Oscara však Pinkava neobdržel, tu si odnesl jen hlavní režisér. (info: wikipedie)

pinkava-ratatouille-2.jpg

 

V následujícím videu uvidíte slavnostní první otevření atrakce, které proběhlo 21.června 2014, za přítomnosti prezidenta společnosti Disney Boba Igera, prezidenta Disneylandu Paris Phillipa Gase, prezidenta Disney parků Toma Staggse a všech důležitých postaviček...

 

Atrakce Ratatouille: The Ride pak otevřela otevřela své brány celé veřejnosti 10.července 2014 ve Walt Disney Studios v Paříži!

Oficiální Tv spot k atrakci Ratatouille

 

 Online kamera

Chcete-li kdykoliv vědět, jak vypadá počasí v pařížském Disneylandu, můžete se podívat na tuto online kameru zabírající největší ukotvený balon na světě. Nachází se v rohu Disney Lake v Disney Village v pařížském Disneylandu. Balon má objem 6000m3, je 35m vysoký a má 22,5m v průměru, vzlétne až do výšky 100m s viditelností do 20km... Pro nedočkavé je tu video natočené při stoupání a rozhledu z balonu.

Takže, jak je právě teď v Disneyho pohádkovém světě? Takhle.

dsc8652-e1356700803212.jpg

 

Fantastické letecké fotky, jak se denně srocuje s dav diváků během a po hlavní přehlídce Disney postaviček  "Magic on Parade" v Disneylandu Paris! Parádně organizované mraveniště z lidí si prohlédněte na těchto fotografiích.

dlp-letecky-zaber-prehlidky.jpg

 

Ocenění

Disneyland Paris, získal 1. místo v evropském TOP 20 žebříčku AECOM za rok 2013 a obsadil  6.místo ve světovém TOP 25 ! Předehnal tak dokonce i Disney's Hollywood Studios na Floridě a Disney's California Adventure park v mateřské Kalifornii.
Na kompletní žebříčky i s popisem a grafikou se podívejte v oficiálním dokumentu AECOMu na této adrese v PDF.

dlp.jpg

 Gratulujeme!

 

P.S: V různých ročních obdobích dochází k menším či větším změnám v programech. Také některá představení bývají dočasně nahrazena jinými podle ročního období a sezóny. Každé má přesto své neodolatelné kouzlo Disneyho magického světa filmů a pohádek!

 

Pohled na sezóny v parku:

Jaro 2013 v Disneylandu Paris . foto a video ZDE (anglicky)

Vánoce 2013 v Disneylandu Paris - foto a video ZDE (anglicky)

Halloween 2014 v Disneylandu Paris - foto a video ZDE (anglicky)

Vánoce 2014 v Disneylandu Paris - foto a video ZDE (anglicky)

Jaro 2015 v Disneylandu Paris - foto ZDE

Halloween 2015 v Disneylandu Paris - foto ZDE

Vánoce 2015 v Disneylandu Paris - foto ZDE

Halloween 2016 v Disneylandu Paris - video ZDE

Halloween 2018 v Disneylandu Paris - foto a video ZDE

 


Podívejte se na celou novou vánoční show Disney Dreams of Christmas  z pařížského Disneylandu, která je k vidění každou noc během dvouměsíční vánoční sezóny 2014-2015. Tolik úžasných proměn zámku Šípkové Růženky, pomocí mappingu, vodotrysků s dokonalou souhrou barev, stínů a ohňostrojů během celé show za pomoci Olafa, Anny a Elsy z Ledového království a dalších. Opravdu Magické! Doporučujeme  shlédnout ve full HD...

 

 

Disneylandy ve světě

Vytvořili jsme pro vás porovnání všech Disney zámků ze všech Disney parků. Uvedena jsou i jejich jména a rok otevření.
Každý je trochu jiný a zároveň jsou některé dost podobné. Co říkáte? Najdete tu i nejnovější a zároveň největší existující Disney zámek Disneylandu Shanghai (2016) a zámek z filmového loga...

Klik na obr. pro zvětšení

vsechny-disney-zamky-all-disney-castles-500.jpg

 

Graficky porovnané Disney zámky vedle sebe i s popisy rozdílů uvidíte na tomto obrázku:

Porovnání Disney zámků

 

Kde najdete všechny Disneylandy světa uvidíte na této mapce. Zvlášť potom americké na této mapě, asijské na této mapě a evropský na této mapě.

Světová mapa Disneylandů

 

Podívejte se i na detailní 3D model zámku Enchanted Storybook Castle, který se otevřel v roce 2016 v Disneylandu Shanghai. Uvídíte oblet kolem zámku i s modely lidí pro představu o jeho velikosti, nahlédnete dovnitř, uvidíte rozložení podlaží atd. Video je k vidění v amerických Disney's Hollywood Studios...

 

Krásné Making of video o zrození Shanghai Disneylandu uvidíte v tomto videu.

Velkolepý živý galakoncert v předvečer zahájení otevření Disneylandu Shanghai (16. června 2016) uvidíte v tomto videu!

Pěkné shrnutí toho, co Disneyland  Shanghai nabízí, v podobě videí z parku, atrakcí, show a představení v jednom shrnujícím článku uvidíte na tomto odkaze.

Shanghai Disneyland zámek a socha Walta Disneye

 

Jak se rodil první Disneyland v Americe i s jeho zámkem uvidíte v tomto vzácném krátkém videu, které ukazuje zrychleně jeho stavbu. Zrychlenou stavbu pařížského Disneylandu uvidíte v tomto videu!

 

Víte, kde se Disney inspiroval u návrhu svého zámku v Disneylandu? Bylo to zámkem Neuschwanstein v Německu.

Neuschwanstein je zámek v Allgäu (Bavorsko, Německo) v oblasti obce Schwangau u Füssenu, který nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Jde o jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších turistických cílů v Německu. Tento zámek se také objevil v několika filmech a inspiroval Walta Disneyho ke stvoření Sleeping Beauty Castle neboli hradu Šípkové Růženky, který se nachází v Disneylandu. Více o Neuschwanstein na wiki.

neuschwanstein.jpg

Zámek se objevil pro pozorné diváky i v Disney filmu Tarzan ;)

 

Od léta 2015 je v Chaparral Theatre Disneylandu Paris, kde se dříve hrávalo představení TARZAN: The Encounter (viz výše) je několikrát denně k vidění nová show podle Disney filmu Ledové království (Frozen, 2013) s názvem "Frozen Sing-along", kdy se mohou diváci zapojit do vyprávění příběhu filmu pomocí jeho písniček. Po pauze na halloween se vrátila i na vánoční sezónu 2015 a léto 2016. Jak to vypadá můžete vidět v tomto videu natočeném jedním českým návštěvníkem...

 

"Zpívejte s Ledovým královstvím"

 

Disneyland Paris v roce 2015:

 

 

Od jara 2016 (10.2. - 8.5. 2016) se na tomto místě objevovala úplně nová show s názvem “La Forêt de l’Enchantement : Une aventure musicale Disney ” (angl. "The Forest of Enchantment"), ve které se objeví například Locika, Pocahontas, Tarzan, Balú a další. Video z tohoto představení uvidíte v tomto videu.

Enchantement

 

Pro zajímavost oficiální výsledky hospodaření Disneylandu Paris za rok 2015: 102 milionů eur čistý zisk, zvýšení nákladů o 8%... Kompletní výsledky a porovnání s předchozími lety najdete na tomto odkaze.

 

 

Budoucnost pro Disneyland Paris

V letech 2015 -2017 čekají Disneyland Paris velké změny, opravy, úpravy a doplňky. Přehled o tom všem najdete v tomhle přehledu na blogu disneyandmore (anglicky). A bude toho opravdu hodně!

Co všechno nového tento velký a dosud neviděný "update" Disneylandu Paris přinese uvidíte v tomto jejich oficialním videu:

 

Od 26. března 2017 Disneyland Paris slaví 25. narozeniny!

25 výročí Disneyland paris

Atrakce Star Tours dostane novou unikátní podobu intergalaktického dobrodružství (Star Tours: The Adventure Continue).
Star Wars proměnu dostane i stávají horská dráha Space Mountain 2 (Star Wars Hyperspace Mountain).
Nová hvězdná přehlídka s množstvím Disney postav, úžasných nových plováků, nových kostýmů, hudby a emocí (Disney Stars on Parade)
Setkání s Mickeym a jeho přáteli oslavujícími výročí každý den v roce (Happy Birthday Disneyland Paris).
Disney princezny budou mít vlastní show s valčíkem na zámeckém podiu (The Shining Waltz of the Princesses).
Nová noční show "Disney Illuminations!" plná světel, speciálních efektů, fontán, hudby a zvuků uváděné Mickeym na siluetě zámku Šípkové Růženky v centru parku. Přenese diváky do dimenze s příběhy Malé mořské víly, nové Krásky a zvířete, Ledového království, ale i Star Wars, Pirátů z Karibiku a dalších.

Více o 25. výročí a nabídkách Disneylandu Paris najdete v jejich oficiální brožuře.


Podívejte se na záznam zahájení oslav 25. výročí Disneylandu Paris:

 

Novou přehlídku Disney Stars on Parade uvidíte v tomto videu:

 

Disney princezny dostali svůj nový valčík The Shining Waltz of the Princesses na zámeckém podiu. Na stejném místě je k vidění i toto představení s různými Disney postavičkami s názevm Happy Birthday Disneyland Paris.

Velmi očekávanou novou noční show Disney Illuminations (od času 23:00) s předkoncertem Johna Legenda uvidíte tady:

 

Všechny tyto nové show budou k vidění každý den, minimálně jeden celý rok. Spoustu krásných fotografií ze slavnostního dne najdete na tomto odkaze.
Přejeme Disneylandu Paris všechno pohádkově krásné!

25 let Disneylandu Paris retrospektivním videu:

 

Speciální slavnostní den 25. výročí začal 12. dubna 2017 překrásnou velkolepou hodinovou show uprostřed Disneylandu Paris se všemi Disney postavičkami, stovkami tanečníků, 1000 dalšími zaměstnanci Disneylandu, krásnými kostýmy, choreografií, hudbou a efekty. Něco takového se hned tak nebude opakovat!

 

Strýček Skrblík je připraven na Vánoce a v poklidu sleduje vánoční parádu 2017 v Disneylandu Paris (celou parádu uvidíte tady):

 

Novoroční ohňostroj nad zámkem Šípkové Růženky z 1.ledna 2018 uvidíte v tomto videu.

 

Season of the Force probíhala od 13. ledna 2018 do 25. března 2018 Obrazový a video přehled o této Star Wars sezoně v Disneylandu Paris najdete zde.

Podívejte se, jak  krásně a nevšedně vypadá Disneyland Paris zapadaný sněhem. Foto a video z ledna 2018.

 

 

Obří investice

27. února 2018 Bob Iger (Disney CEO) oznámil, že Disney investuje 2 miliardy euro (2,5 miliardy dolarů) do dalšího růstu Disneylandu Paris! Ve Walt Disney Studios parku se tak objeví nové atrakce, jezero, pozemky, včetně nové MARVEL země, STAR WARS země, FROZEN země a spousty dalšího! Práce začnou v roce 2021 a zde je oficiální artwork budoucího rozšíření (klik pro zvětšení):

Rozšíření Walt Disney Studios parku v Disneylandu Paris
Další detaily najdete na tomto odkaze.

 

 

Spousta známých Disney postaviček v kompletní přehlídce Disney Stars on Parade z jara 2018:

 

 

"Pirates and Princesses" festival probíhal v Disneylandu Paris od 31. března do 31. května 2018. Foto a video z této sezóny uvidíte na tomto odkaze.

Pirates and princesses festival Disneyland Paris 2018

 

Celá tisková akce zahajující a představující sezónu pirátů a princezen:

 

Závěr úplně poslední parády týmu princezen z 31. května 2018 s emotivním loučením uvidíte v tomto videu a tým pirátů v tomto videu.

 

Sezónu Pirátů a Princezen pak zopakoval Disneyland Paris od 19. ledna do 17. března 2019 (oficiální stránky)

 

 

Speciální večer Disney FanDaze pro skutečné Disney fanoušky se konal v Disneylandu Paris 2. června 2018. Více než 100 Disney postaviček, speciální přehlídky, unikátní konference s tvůrci filmů a dalšími exkluzivními hosty. Celý večer byl také živě přenášen na facebooku a youtube a tady uvidíte celý 6,5 hodinový záznam:

 

Závěrečná přehlídka a téměř 100 živých Disney postav, některé velmi vzácné, jiné úplně poprvé naživo, v parádě během večera Disney FanDaze:

 

 

Marvel Summer of Super Heroes proběhl v Disneylandu Paris od 10. června 2018 do 30. září 2018 - teaser oznamující sezónu.

Marvel Summer of super heroes Disneyland Paris

 

Video ze zahájení Marvel Summer of Super Heroes a představení této sezóny:

 

 

 

Vánoční sezóna 2018 v Disneylandu Paris byla podobná té předešlé a  vypadala takhle.

 

Disneyland Paris na tiskové akci v Paříži oznámil celý program pro oba své parky v roce 2019:

1.říjen - 5. listopad 2018 - Halloweeen
10. listopad 2018 - 6. leden 2019 - Vánoce
12. leden - 17. březen 2019 - Star Wars (WDS)
19. leden - 17. březen 2019 - Piráti a Princezny
23. březen - 16. červen 2019 - MARVEL (WDS)
červenec - září 2019 - sezóna Lvího krále

Disneyland Paris v roce 2019

Videoprezentaci z této tiskové prezentace uvidíte tady.

 

Star Wars sezóna, pojmenovaná " Legends of the Force: A Celebration of Star Wars". Odkaz na oficiální stránky Disneylandu vám dá jasný přehled o všem, co zahrnovala v přehlídkách, show a dalších programech. Na našem facebooku najdete videa a další informace pro co nejlepší přehled v tomto příspěvku. Sezóna běžela od 12. ledna do 17. března 2019.

 

Z ledna 2019 pochází tyto krásné záběry během sněžení ve sněhem zapadaném Disneylandu Paris a tyto dvě fotky mezi sebou dělí jen 24 hodin:

Disneyland Paris leden 2019

 

 

Od 30. června do 22. září 2019 běžela dlouho očekávaná sezóna Lvího krále "Festival of the Lion King and the Jungle Book". Zahrnovala přehlídku "Rhythms of the Jungle" na centrálním náměstí parku, novou muzikálovou a akrobatickou show "Lion King and the Rhythms of the Pride Lands" v přestavěném divadle Frontierland Theatre a další tématickou zábavu v jiných částech parku, jako třeba "Matadance" s Timonem a Pumbou. Další zajímavé odkazy, obrázky a videa najdete v komentářích u tohoto postu na našem facebooku nebo v samostatných příspěvcích tamtéž. Další pak na oficiálních stránkách sezóny Disneyland Paris.

Festival of the Lion King and the Jungle Book DIsneyland Paris 2019

 

 

Kompletní přehled návštěvnosti pařížského Disneylandu od otevření v roce 1992. Disneyland Paris je stále nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Evropě:
 
1992 : 09,2 milionu (Disneyland Park)
1993 : 08,2 milionu (Disneyland Park)
1994 : 08,8 milionu (Disneyland Park)
1995 : 10,6 milionu (Disneyland Park)
1996 : 11,7 milionu (Disneyland Park)
1997 : 12,6 milionu (Disneyland Park)
1998 : 12,0 milionů (Disneyland Park)
1999 : 12,5 milionu (Disneyland Park)
2000 : 12,0 milionů (Disneyland Park)
2001: 12,2 milionu (Disneyland Park)

2002 : 13,1 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10,90 milionu + Walt Disney Studios: 2,20 milionu)
2003 : 12,4 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10,23 miliony + Walt Disney Studios: 2,17 milionu)
2004 : 12,4 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10,20 milionů + Walt Disney Studios: 2,20 milionu)
2005 : 12,3 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10 , 30 milionů + Walt Disney Studios: 2,00 milionů )
2006 : 12,8 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10,60 milionu + Walt Disney Studios: 2,20 milionu)
2007 : 14,5 milionu návštěvníků (Disneyland Park) : 12,00 milionu + Walt Disney Studios: 2,50 milionu)
2008 : 15,3 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 12,69 milionu + Walt Disney Studios: 2,61 milionu)
2009 : 15,4 milionu návštěvníků ( Disneyland Park: 12,74 milionu + Walt Disney Studios: 2,66 miliony)
2010 : 15,0 milionů návštěvníků (Disneyland Park: 10,50 milionu dolarů + Walt Disney Studios: 4,50 milionu dolarů)
2011 : 15,7 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10,99 milionů dolarů + Walt Disney Studios: 4 , 71 milionů)
2012 : 16,0 milionů návštěvníků (Disneyland Park: 11,20 milionu + Walt Disney Studios: 4,80 milionu)
2013 : 14,9 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 10,43 milionu + Walt Disney Studios : 4,47 milionu)
2014: 14,2 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 9,94 milionu + Walt Disney Studios: 4,26 milionu)
2015 : 14,8 milionu návštěvníků (Disneyland Park: 09,79 milionu + Walt Disney Studios: 5,05 milionu) )
2016 : 13,4 milionu návštěvníků ( Disneyland Park: 08,40 milionu + Walt Disney Studios: 4,97 milionu)

2017 : 15,0 milionů návštěvníků (Disneyland Park: 09,66 milionu + Walt Disney Studios: 5, 20 milionů + ostatní včetně Villages Natur: 140 000)
2018 : 15,0 milionů návštěvníků

 

1. září 2019 byla naposledy otevřená atrakce "Rock'n'Roller Coaster avec Aerosmith" v parku Walt Disney Studios. Od následujícícho dne v ní začala kompletní proměna v budoucí Iron-Man atrakci, která bude součástí nové Marvel země "Avengers Campus". Její sestra už je jediná svého druhu v Disney's Hollywood Studios na Floridě. Prohlédněte si celou atrakci i s jízdou v tomto videu.

Rock'n'Roller Coaster avec Aerosmith  Walt Disney Studios Disneyland Paris

 

Zrychlené svítání nad zámkem Šípkové Růženky v pařížském Disneylandu. Celé 2 hodiny v 5 minutách:

 

 

Kompletní přehled sezón a novinek pro pařížský Disneyland v roce 2020:

Célébration de la Reine des Neiges (Oslava Ledového království): od 11. ledna do 3. května 2020
Légendes de la Force ("Legenda o síle" - Star Wars): od 11. ledna do 15. března 2020
Princess Run (princeznovský maraton): 8., 9. a 10. května 2020
La Fabrique des Rêves de Disney Junior (nová show Disney Junior): jaro 2020
la Magical Pride : 6. červen 2020
Hotel New York : The Art of Marvel (nový Marvel Hotel New York): červen 2020
Le Festival du Roi Lion et de la Jungle (Festival Lvího krále a džungle): 20. červen - 13. září 2020
Electroland : 3., 4. a 5. července 2020
Cars Route 66 Road Trip (nová trasa tramvajové cesty na téma filmů "Auta"): léto 2020
Disneyland Paris Run Weekend (velký víkendový maraton): 24., 25., 26. a 27. září 2020

Disneyland Paris timeline 2020  Disneyland Paris timeline 2020

 

Kompletní online brožuru pařížského Disneylandu na rok 2020 si můžete prohlédnout tady.

 

Sezóna Lvího krále a džungle (The Lion King & Jungle Festival) se vrací zpět ve 2. ročníku od 20. června do 13. září 2020 v Disneyland Paris​! - přeloženo viz níže.

The Lion King & Jungle Festival  -Disneyland Paris

 

 

 

ZNOVUOTEVŘENÍ 2020 (Covid19)

Disneyland Paris se znovuotevře 15. července 2020 po několika měsíční uzavírce z důvodů opatření proti šíření koronaviru. V první fázi budou otevřeny: Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, Disney’s Newport Bay Club hotel a Disney Village.
Pro zaměstnance i hosty budou zavedena zvýšená opatření v oblasti zdraví a bezpečnosti (omezený počet návštěvníků, online vstupenka a rezervace, roušky, rozestupy 1m atd.). Data otevření dalších Disney hotelů: Newport Bay Club: 15. červenec, Cheyenne: 20. červenec, Santa Fe: 3. srpen, Disneyland Hotel: 7. září 2020. Více se dozvíte na našem facebooku Disney svět, kde budeme postupně doplňovat a zveřejňovat všechny nové detaily a informace.

disneyland-paris-reopening

 

15. července byl oficiálně znovuotevřen pařížský Disneyland po 123 dnech uzavření. Podívejte se na oficiální video ze znovuotevření Disneylandu Paris! Ceremoniál byl natočen před otevřením bran parku návštěvníkům.

Disney postavičky vše chystali do poslední minuty a Cast Members zaměstnanci pařížského Disneylandu se nemohli dočkat až budou znovu rozdávat kouzlo!

Nová hymna pařížského Disneylandu oslavuje návrat magie a těší se na všechny co přijdou! V parku hraje při ranním otevření, při fontánové show u zámku Šípkové Růženky nebo při loučení s postavičkami během večerního uzavírání parku.

Speciální vzdálená selfie foto místa setkání s Disney postavičkami nabízí znovuotevřený pařížský Disneyland. V tomto fotoalbu najdete postupně jejich přehled. Jejich zavedení nahrazuje osobní přímá setkání s nimi. Parádní kompletní průchod ranním otevřením parku od příjezdu až k zámku Šípkové Růženky.

Po více než roce se rozjel i parní vlak, kroužící kolem celého pařížského Disneylandu! Byl v dlouhodobé údržbě a přerušení z důvodu stavby na trati za novým divadlem ve Frontierlandu. Užijte si jednu z prvních jízd tímto vlakem, který odkazuje na velkou lásku Walta Disneye k těmto mašinkám.

Sezóna Lvího krále "The Lion King & Jungle Festival" se také vrací do pařížského Disneylandu! Od 15. srpna se nechte unést oslnivou show, milovanou širokou veřejností "The Lion King: Rhythms of the Pride Lands" v Disneyland Parku. Od 22. srpna se ponořte do slavnostní atmosféry hudební show "The Jungle Book Jive" ve Walt Disney Studios Park (s aplikací Lineberty).

The Lion King & Jungle Festival 2020

 

Oficiální video zábavně ukazuje, co je potřebné udělat před a během návštěvy pařížského Disneylandu ohledně nových COVID opatření a jak si návštěvu maximálně užít!

 

Disneyland Paris se znovu otevře 17. června 2021.

17. června otevře: Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, Disney Village, Hotel Newport Bay Club
21. června: Hotel New-York - The Art of Marvel (rezervovat je možné už od zítřka)
1. července: Hotel Cheyenne
13. července: Ranch Davy Crockett
Od posledního uzavření 29. října tak bude Disneyland Paris konečně moci přivítat návštěvníky zhruba za čtyři týdny. Kapacita bude ze začátku omezena na 5000 lidí denně.
Platnost ročních permanentek, spolu s jejich výhodami (v závislosti na jejich typu), bude prodloužena o počet dnů, kdy byly Disney parky dočasně uzavřeny. Další novinky a informace přijdou brzy, sledujte nás.

Disneyland Paris  znovuotevření 2021

 

 

Oslavy 30. výročí pařížského Disneylandu začnou 6. března 2022. 12. dubna 1992 Disneyland Paris po letech fantazie, plánování a vývoje poprvé oficiálně přivítal své návštěvníky, aby v Evropě oživil kouzelný sen Walta Disneyho. O tři desetiletí později se resort stále rozrůstá o nové příběhy, nové postavy a nová dobrodružství, včetně milovaných franšíz jako Pixar, Star Wars a MARVEL, kdy se stal přední turistickou destinací v Evropě.
S tímto velkým milníkem mohou hosté očekávat více magie na obzoru, protože Disneyland Paris odstartuje 30. výročí 6. března 2022. Tato jedinečná oslava okouzlující minulosti a budoucnosti, pozve návštěvníky, aby vstoupili do brilantní nové éry, kde budou snít ještě více a více se usmívat. Ve slavnostní atmosféře nabídne 30. výročí Disneylandu Paris spoustu speciálních zážitků v Disneyland Parku, Walt Disney Studios a celém komplexu.
 

 

 

Disneyland Paris v říjnu 2021 oznámil návraty přehlídek, show a další novinky:
Od 23. října do 7. listopadu: Návrat všech halloweenských přehlídkových plováků
Od 23. října 2021: Návrat představení "The Lion King: Rhytms of the Pride Lands"
2., 4. a 9. listopadu: Ohňostroj Les Feux Magiques de Disney v Parc Disneyland
13. listopad - 9. leden 2022: Vánoční sezóna
Od 13. listopadu do 9. ledna 2022: Nový vánoční průvod "Mickey's Dazzling Christmas Parade" v denní a noční verzi
Od 20. října 2021: Bufety se vrací do původní plné podoby
Od 21. prosince: Návrat noční show Disney Illuminations
Od 10. ledna 2022:Návrat denní přehlídky "Disney Stars on Parade"

Disneyland Paris

 

30 let magie v Disneyland Paris:

 

Spoustu dalších videí z pařížského Disneylandu uvidíte na našem Youtube kanále Lladdak.

 

Všechny aktuální novinky a zajímavosti z pařížského Disneylandu najdete i na našem facebooku Disney svět.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

2016 renovace v parku

(Svatava, 9. 4. 2016 17:50)

Jestliže nebudou v provozu nektere atrakce , v roce 2016 kvůli renovaci , bude nižší vstupne ????????
Kde je mohu koupit.??????
Svatava

Re: 2016 renovace v parku

(Disney Team, 9. 4. 2016 21:30)

Bohužel, na ceně vstupného se renovace nijak neprojevují. Existují běžné speciální akce pro přátele držitelů ročních vstupenek, ale jinak ne. Park se snaží nedostupnost některých atrakcí vyvažovat větším množstvím postav v parku... Ideální je tak počkat na jaro-léto 2017. Vstupenky se dají koupit na jejich oficiálních stránkách http://1url.cz/ttKEt

Postavičky

(Petr, 9. 5. 2015 14:52)

Dobrý den, kde je možné vidět a setkat se s medvídkem pú a jeho kamarády?

Re: Postavičky

(Disney Team, 9. 5. 2015 16:05)

Dobrý den, Medvídka Pú a jeho kamarády uvidíte v různých přehlídkách během dne v různých sezónách. Osobně se s nimi můžete setkat buď náhodně, když prochází parkem nebo na speciálně vyhrazených místech, kde se fotí a komunikují s návštěvníky - tato místa a časy jsou uvedeny v programu parku, který je zdarma u vchodu do parku. Denní program najdete ke stažení třeba tady - http://www.dlpguide.com/calendar/daily-park-schedules/

Návštěvnost

(Anet, 19. 2. 2015 16:36)

Nejedná se o recenzi Disneylandu, ale spíše o prosbu :). Dělám maturitní práci na téma - zájezd do disneylandu a samozřejmě tam patří i spoustu informací o samotném parku. Zajímalo by mě, zda je možné někde zjistit návštěvnost parku za jednotlivé roky. Bohužel to nemohu najít, nebo se čísla dost liší. Kdyby jste o tom měli nějaké info. budu za něj moc vděčná :) !

Re: Návštěvnost

(Disney Team, 22. 2. 2015 16:53)

Ahoj, to bohužel přesně nevíme a nejspíš asi nebudou (hlavně ty starší) údaje dostupné. Ale snad by mohly stačit nějaké zaokrouhlené údaje, které jsi už našla. Ať se Ti tato krásná maturitní práce vydaří! :)

nejlepšíííííííííí

(kiki, 26. 11. 2014 11:36)

byla jsem na 20 vyročí a bylo to úžasný ale brečela jsem protože jsem jsi nemohla natočit projíždku kvůli tomu že jsem měla blbí fotak ale tatka slíbil že tam ještě pojedem :) ještě ted když jsi na to vzpomenu :(

Re: nejlepšíííííííííí

(Disney Team, 29. 11. 2014 12:49)

Přejeme, ať se i příští cesta vydaří a natočíte si vše, co si přejete! :)

Pážíš

(Ivanka Zaynerka Malik, 26. 11. 2014 11:34)

Byla jsem v Paříži asi když mi bylo 8 ,ale na to nikdy nezapomenu doporučuji aby jste tam jeli :) Je to krásný zážitek ! *-*

Re: Pážíš

(Ivanka Zaynerka Malik, 26. 11. 2014 11:38)

omlouvám se Pažíž :D

rezervace

(Pavel, 16. 6. 2014 12:03)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to se setkáním s princeznami. Musí se rezerovovat? (popř. kde a jak to probíhá?) a zda je to pouze v určitou dobu nebo během celého dne. A jak je možné setkat se s Annou a Elzou z Ledového království – je nutno také rezervovat?
Dále ohledně FastPass, je možné mít rezervovaných více atrakcí, (že bychom rezervovali ráno více atrakcí a pak to postupně obcházeli…pokud by se rezervace nepřekrývali). Rezervace je pouze pro jednu osobu na jednu vstupenku?
Předem děkuji za odpovědi.

Re: rezervace

(Disney Team, 19. 6. 2014 13:55)

Dobrý den, co se týká princezen, ty mají svůj "Princess Pavilion" vedle atrakce "it's a small world" ve Fantasylandu. Najdete ji vyznačenou na mapce parku, kterou si vezmete zdarma ze stojanu u vchodu do parku a v programu jsou uvedeny i časy. Princezny jsou tam od 10:30.
Je potřeba si vyzvednout nejprve rezervační lístek (jeden na jednu vstupenku, zdarma) u "Old Mill", to je starý mlýn vedle pavilonu princezen. Vyplatí se vyzvednout dopoledne, kdy bývá méně lidí. Začínají vydávat po 10:00. Na lístku bude čas , kdy můžete vstoupit do pavilonu princezen, než přijdete na řadu. Střídá se tam několik princezen. Locika (Rapunzel) z filmu Na vlásku má teď (červen) zvláštní místo setkání na konci Main Street, v rohu u restaurace Casey's Corner (11:30-12:15, najdete v denním programu). Jindy bývá v pavilonu princezen.
Bohužel princezny Anna a Elsa momentálně nemají žádné místo setkání v parku. Je možné je vidět pouze na jednom z plováků během denní přehlídky "Disney Magic on Parade!" denně od 17:30 (nebo čas podle sezony v programu).
Občas můžete na princezny narazit při jejich odchodu nebo příchodu do pavilonu princezen venku, u zadního východu z Fantasylandu směrem do Discoverylandu.

FastPass - u něj není možné mít rezervovaných více atrakcí najednou. Teoreticky je ale možné mít rezervaci na jednu atrakci v Disneyland parku a druhou ve Walt Disney Studios parku vedle. Vzhledem ke vzdálenosti obou parků záleží na Vás jestli Vám stojí za to přebíhat z parku do parku. Na druhou stanu to může být pro energické jedince dobrá zábava :) Časově se tedy v rámci jednoho parku nemůžou. Na jednu vstupenku je jedna rezervace FastPass.

Online program najedet na oficiálních stránkách Disneylandu: http://www.disneylandparis.co.uk/practical-information/before-your-visit/parks-hours.html

vstupenka

(Katka k, 17. 6. 2012 21:58)

dobrý den, prosím váýs chystáme se do paříže a já jsem někde slyšela, že je možné znatelně ušetřit na vstupence do Disneyworldu, když nám ji zakoupí někdo s francouzskou adresou. je to tak? a lze to realizovat třeba přes ubytování? m,áme zabukovaný pokoj v paříži v soukromí. děkuji moc k

Re: vstupenka

(lladda, 17. 6. 2012 22:45)

Dobrý den, ano jde to takto realizovat. Na http://www.billetfrancilien.com/ je potřeba mít k dispozici pařížskou adresu a tel.č. (může být hotel, byt atp.) Zadáte své jméno, adresu v Paříži a pak pro koho lístky jsou. Zaplatíte kartou a vytisknete doma. U vstupu do parku pak ukážete lístek a doklad (=zkontrolují jméno) a bez problémů vás pustí dovnitř. Hodně štěstí a veselé zábavy!

Re: Re: vstupenka

(katka k, 18. 6. 2012 22:33)

díky :)))

Re: Re: vstupenka

(katka k, 21. 6. 2012 23:04)

tak jsem to zkusila a vzhledem k tomu, že neumím ani slovo francouzsky, tak mám problém. do google chrome to nejde dát přeložit, angličtinu nenabízejí logicky. myslíte, že mi můžete nějak pomoci prosím? ještě mě napadá, že bych to realizovala až na místě, až budeme ubytovaní, že bychom se nějak domluvili na místě, ale to asi nejde nebo ano? a ještě mě zajímá ta snížená cena oproti normální, jestli vůbec ta energie stojí za to. jsme 2 dospělí, 11 let a 6 let (v tomto roce 7 let). děkuji moc moc moc k

Re: Re: vstupenka

(Moravkova, 1. 4. 2014 23:12)

Dobry den,takze uvedu jen nazev hotelu,telefon a svoje jmeno?Na tech strankach jsem nenasla rezervaci vstupenek? Lze zkontaktovat hotel,aby nan listky zarezervoval? Dekuji za odpovedKMC7V

Re: Re: Re: vstupenka

(Disney Team, 2. 4. 2014 12:31)

Dobrý den, pokud máte zarezervovaný pokoj v některém z Disney hotelů dostanete vstupenky do parku automaticky při příjezdu na recepci. Mělo by to být napsané i v souhrnu objednávky hotelu. Zvlášť je tedy objednávat nemusíte.

disneyland

(matej, 13. 8. 2013 11:35)

Ahoj byl jsem v disneylandu jen na den a moc jsem toho nestihl. Stihl jsem jen atrakci Space Mountain mission 2, Big thunder Mountin, its small world, pirátes of caribean a star tours. V postavách jsem taky neměl moc štěstí viděl jsem 3 postavičky které ještě k tomu neznám a snažil jsem se najít skrblíka ale beznadějně a ještě jsem měl objednaný jen jeden park. Programu co jsem dostal jsem nerozuměl. Možná že další rok pojedu znova a mám v plánu si objednat dva parky, jít opakovat atrakce na který jsem byl letos a jít ještě na atrakce Indiána Jones, Rock and Roller Coaster, The Hallywood Tower Hotel ( jak jsem slyšel tak se té atrakci říká taky Věž Terroru ) Crush Coaster, RC Racer a Toy story Playland. A pomohli bystemi kdyby jste mi prosím řekli na jakém místě jste potkali ty postavy.

Re: disneyland

(Disney Team, 13. 8. 2013 23:25)

Ahoj, děkujeme za sdílení zážitku z Disneylandu Paris. Za jeden den jste toho stihli přiměrěně a jsme rádi, že se vám tam líbilo. Opravdu je lepší tam být alespoň 2 - 3 dny a navštívit oba parky. Pokud chcete vyloženě vidět nějakou konkrétní postavičku, je lepší se zeptat přímo v City Hall na Main Street. Tam vám poradí kde se nejspíš objeví. Jen některé hlavní postavičky totiž mají své pevné místo kde se objevují podle programu a spousta dalších se vyskytuje náhodně na různých místech. Co se týká Skrblíka, ten bývá nejčastěji právě ve druhém parku, ve Walt Disney Studios (opět na tamních informacích vám řeknou případně i přesný čas a místo). Strýček Skrblík i se synovci se má letos ale letos objevit ve zbrusu nové denní přehlídce, která bude projíždět hlavním parkem několikrát denně jako průvod postaviček v době Halloweenu (od 5.-31.10.2013). Jak se Vám líbilo Disney Dreams?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

následující »