Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Letohrátky (1990) jsou Disney seriálem, který byl v Československu poprvé vysílán v roce 1992 na druhém programu České televize. V pořadu Walt Disney uvádí zaujímal vysílací místo hned po Gumídcích. Bylo tenkrát odvysíláno 52 dílů z celkových 65. Kompletních 65 dílů jsme se dočkali poprvé až v roce 2014.

 

Obrazek

Příběhy Letohrátek se odehrávají někdy kolem roku 1930 ve fiktivním městě San Bambíno (Cape Suzette), které musí být chráněno před nájezdy vzdušných pirátů vysokou skalní masou kolem celého jeho obvodu. Architektura města je velmi kouzelná a přímo z ní dýchají futuristické představy těch dob. Dokonce se odehrává v době, kdy ještě neexistovala televize. Prakticky celé pojetí místního světa je velmi originální a ve světě Disneyho seriálů ojedinělé. Posuďte sami.

Obrazek

Poklidné ráno v San Bambínu

 

VZNIK

Původní název Talespin vycházel z názvu DuckTales (Kačeří příběhy), protože původně měl být hlavní postavou náš známý pilot "aspoň-jedna-havárka-denně" Rampa McKvák. Ten byl ale později nahrazen medvědem Balůem. Zákulisí vzniku seriálu bylo velmi zajímavé a rozdílné od jiných seriálů té doby. Všech 65 epizod totiž vzniklo během jediného roku. Pracovali na něm čtyři různé týmy nezávisle na sobě a jejich výsledek je prostě fantastický! Originální Storyboardy, kterými tvorba každé epizody začínala, si můžete stáhnout rubrice Ofic. a Fan tvorba

prelet-nad-san-bambinem-2-panorama.jpg

Světovou premiéru měl seriál v krátké upoutávce v květnu 1990 (video) a samotný seriál se začal vysílat 10. září stejného roku. Začal jako celovečerní televizní film pod názvem Plunder and Lighting (u nás Velká letecká loupež) a byl nominován na televizní cenu Emmy. Tento pilotní film byl později rozdělen na čtyři 20 minutové epizody a takto byl vysílán i na našich obrazovkách (vypravěčský souhrn).

Obrazek

Původní návrh San Bambína a hrdinů

HRDINOVÉ

Hlavní hrdiny, tohoto svým způsobem vyjímečného Disneyho seriálu, představují zObrazekástupci z živočišné říše. Některé postavy jsou převzaté už z dřívějšího Disneyho filmu "Kniha džunglí" (1967). Tímto typickým představitelem je hlavní postava medvěda Balů - je to špičkový pilot ve svém oboru, bydlí v přístavním domku na pobřeží a jeho jedinou láskou je "jeho" letadlo, kterému říká Drakouš (Sea Duck) a kterého se snaží celý seriál získat zpět tím, že si na něj vydělá 50 000 dolarů.

drakous-u-baluova-domu-v-san-bambinu-panorama.jpg

Drakouš u balůova domu

Rád se létá zabavit do nejlepšího podniku pod sluncem "U Lúdi"Obrazek, jehož majitelem a hlavním barmanem je jeho dlouholetý kamarád, opičák Lúďa  (další postava převzatá z filmu Kniha džunglí). Lúďa je také vyhlášený zmrzlinář a nikdy u něj neni o zábavu nouze. Jeho podnik, přestavěný vrak staré dřevěné lodi, stojí na malém ostrůvku kdesi v oceánu nedaleko San Bambína. S Balůem jsou dlouholetí dobří přátelé, pomáhají si, ale nejednou je situace postaví i proti sobě

Obrazek

"Všechny cesty vedou ... k Lúďovi"

Balů je vlastně zaměstnancem společnosti Aeroexpres (Higher for Hire), jejíž šéfkou je milá, ale i přísná RebObrazekeka Kenninghemová. Rebeka, neboli Beky, Rebka nebo eRKa, jak ji Balů občas nazývá, nosí typický účes ze 40. let a bílý rolák s červenofialovou bundičkou.

Rebeka získala firmu, protože Balů neplatil včas své učty a banka jí zadlužený podnik prodala. Balů se stal pilotem její společnosti Obrazekhlavně proto, aby mohl dál létat s Drakoušem a časem si i vydělat na jeho odkoupení.

Její malá šestiletá dcerka se jmenuje Molly Elizabeth Kenninghemová - ta se ráda převléká za Superženu - Conanku a má velmi dobrodružnou povahu a prořízlou pusu. Vzhled její postavy byl prý vytvořen podle vzoru Báry z Gumídků. Má svou oblíbenou panenku jménem Lucka.

Obě bydlí střídavě buď v Aero Expressu na pobřeží nebo v jejich luxusním městském bytě za vodopádem.

dobrou-noc-preje-rebeka-a-molly.jpg

Večer v městském bytě Rebeky a Molly

 

Obrazek

 

Pro navigaci při cestách a také jako dobrého parťáka má Balů stále po boku 12-ti letého klučinuObrazek v zeleném svetru a modročervené kšiltovce, Kida Mrakošlapa. Jak už napovídá jeho jméno, je přeborníkem na "surfování" po mracích na obloze pomocí svého kovového křídla. Buď k tomu používá lano přivázané k Drakoušovi nebo jen tak plachtí při nebezpečném volném pádu. Kid se k BalůoviObrazek dostal ze spárů zločinecké bandy vzdušných pirátů a Balů s Rebekou se pro něj brzy stali druhou rodinou.

Nepostradatelnou roli všeuměla a opraváře zastává neohrabaný, dobromyslný a nepochopený technik Siky. Pokud byste tedy potřebovali něco opravit, stačil by vám k tomu pouze Siky, kladivo, případně žvýkačka, a vaše letadlo, telefon nebo raketa by byly hned v pořádku a ještě by vám z nich něco do zásoby zbylo ;) I pohádka na dobrou noc by se u něj našla :)

Obrazek

Naše malá-velká "rodinka"

Tito všichni žijí v San Bambínu (Cape Suzette), v pobřežním domku s věžičkou a dřevěným molem vedoucím do křišťálové vody zálivu. Rebeka s dcerkou Molly ovšem bydlí většinou i v jejich městském bytě s nádherným výhledem a vodopádem za okny.

Obrazek

 

ZLODUŠI

Nejvlivnější postavou v San Bambínu je bezpochyby krutý a bohatý Šéf Chán (tygr z KObrazeknihy džunglí). Je to velký obchodník s kamennou tváří, který se neštítí ničeho. Dokáže ale i pomoci, když jde o důležitou věc. Pro své nečestné obchody využívá i nebezpečné vzdušObrazekné piráty v jejichž čele stojí narcistický velitel Don Fanfán.

Don Fanfán je prohnaný lišák s francouzským přízvukem a perfektními pilotními zkušenostmi. Jeho vzdušní piráti s nejvěrnějšími poskoky Balounem (tlustý pirát) a Magorem (hubený pirát) okrádají za pomoci své létající pevnosti jménem Jestřáb (inspirované romány Julese Verna) letadla přímo za letu a jejich hlavním cílem je dobytí San Bambína. V tom jim ovšem brání schopná vojenská obrana a dělostřelectvo na ochozech ochranné zdi kolem města.

https://disney.estranky.cz/img/original/2024/don-fanfan-na-mustku-jestraba-panorama.jpg

Na můstku létající pevnosti Dona Fanfána

Pak jsou tu ještě totalitní kaňouři ze zasněžené Lamplie (Kaňourie nebo Thembrie v nových dab.), živící se hlavně tuřínovým nákypem. Největším místním padouchem (s nejmenším vzrůstem) je plukovník Lampas (Magor) plnící rozkazy pro Nejvyššího maršála Lamplie.

Obrazek

Nebezpečí číhá za každým Fanfánem!

 

Videoherní společnosti zpracovaly i tento seriál. Vyšlo několik různých her na různé platformy -např. NES, Game Boy, Sega Game Gear a Sega Genesis. Dokonce i sám Don Rosa (geniální komiksový tvůrce oficiálního životopisu strýčka Skrblíka ) přispěl svým námětem ke dvěma epizodám seriálu - "Příšera z čistého nebe" a "Nemusí mrnout jen když sněží".

Jejich dobrodružství jsou plná humoru a napětí. A to nás vždy dokáže zas a znovu připoutat k opětovnému sledování jejich příběhů...

Obrazek

 
 
 
Pro připomenutí jednotlivých epizod navštivte náš seznam dílů, kde najdete i jejich popisy.

Obrazek

 
 
 
 
ČESKÁ ZNĚLKA
 
 
Text písně z úvodní znělky:
(zpívá: sbor Lubomíra Pánka)
 
Nasedat!
Držte si klobouky!
 
Órijé, startujem,ts00041.jpg
órijó, s medvědem,
přátelé tví tady jsou,
opět s novým příběhem.
 
Órijé, chvíli níž,
Órijó, chvíli výš,
lítame v tom jak se dá,
ať se s náma nenudíš.
 
Pozor!
Připoutejte se!
 
Orijé, orijé
Orijó, orijó
 
Orijé, orijé
Orijó,orijó
 
Kid a Balů když jsou spolu nikdy nenaletí,
Letohrátky to jsou hry co na ně letí děti.
 
Startujem!
 
 
 
Druhá verze úvodní písně, která se objevila jen u pár dílů:
 
 

 

Třetí verzi české znělky Disney seriálu Letohrátky zpívá Sbor Lubomíra Pánka. Dokonce je lehce pozměněn i původní text. Vydaná byla na desce Písničky z Rosy 2 (1993):

 

 
 
 
LETOHRÁTKY V TELEVIZI
 
Od 5.října 2011 vysílala seriál Letohrátky Česká televize každý všední den v 09:00 hod na ČT1! Odvysílala i díly, které v češtině nikdy dříve vysílané nebyly a byly dodabovány v r. 2005 ve Studiu Virtual. Odvysílala celkem 52 dílů! Stejný scénář se opakoval i v roce 2012. Jaký díl byl vysílán který den, najdete v přehledném rozpisu programu na stránkách ČT!
 
Od 20.srpna 2014 (upoutávka) přilétaly Letohrátky každý den v 18:55 na program ČT:D. Poprvé v historii jsme viděli všech 65 dílů seriálu! Od 2. května 2015 jsme viděli opět kompletních 65 dílů na ČT:D, následně od 25. února 2017 (upoutávka) na stejném místě a stejně tak od 22. dubna 2018.

kompletni-letohratky-2014-jpg.jpg

 

Od 14. června 2022 jsou Letohrátky dostupné na streamu Disney+ s původním českým dabingem.

Letohrátky na Disney+

Přehled miniatur a log z Disney+ v mnoha světových jazycích najdete zde.

 

Všechna data vysílání seriálu Letohrátky najdete v rubrice Data vysílání.
 
Ukázky starého i nového dabingu najdete v rubrice Ukázky ze seriálů a Ukázky ze seriálů 2.
 
 
 
LETOHRÁTKY NA VHS
 
Letohrátky VHS videokazety 1996
 
V roce 1996 vyšlo v České republice několik oficiálních VHS videokazet se seriálem Letohrátky od Hollywood Classic Entertainment:
Strašpytel Baloo - Přišla bída na roboty + Baron Balú von Brumvald
Straka v oblacích - Molly tropí hlouposti + Zuřiví pišišvoři
Dobrodružství v oblacích - Nemusí mrznout, jen když sněží + Příšera z čistého nebe
Baloo archeologem - Komu zvoní gong, 1. část + Komu zvoní gong, 2. část
Maminka si nechce hrát - Maminka si nechce hrát + S bůžkem nejsou žádné čáry
Baloo pilotem - Bouřlivé počasí + Pro pár petrodolarů navíc
 
U té příležitosti se na videokazetách stejné společnosti objevila tato upoutávka na Letohrátky:
 
 
 
 
LETOHRÁTKY NA DVD

ceska-dvd-letohratky-obaly-500-jpg.jpg

Letohrátky u nás vyšly v roce 2011 na oficiálních DVD. Vydány byly na 6 DVD discích zvlášť nebo jako kompletní box obsahující 6 DVD disků. Objevily se na něm tyto epizody se starým dabingem a u těch, které ho z dřívějška neměly, s novým dabingem (viz seznam epizod):

 

 1 - Velká letecká loupež (1. část)  13 - S bůžkem nejsou žádné čáry
 2 - Velká letecká loupež (2. část)  14 - Bouřlivé počasí
 3 - Velká letecká loupež (3. část)  15 - Mladý může, Balú musí
 4 - Velká letecká loupež (4. část)  16 - Její sladký sen
 5 - Přišla bída na roboty  17 - Zachraňte Drobečka
 6 - Příšera z čistého nebe  18 - Festival přátelství
 7 - Lupičem proti své vůli  19 - Pro pár petrodolarů navíc
 8 - Maminka si nechce hrát  20 - Nejlepší pilot na světě (1. část)
 9 - Nemusí mrznout, jen když sněží  21 - Nejlepší pilot na světě (2. část)
 10 - Molly tropí hlouposti  22 - Na křídlech medvědích
 11 - Honba za pokladem  23 - Všechno je ve hvězdách
 12 - Není hláska jako hláska  24 - Není všechno zlato, co se třpytí

 

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Tak vypadal původní návrh (vlevo) a finální podoba (vpravo) seriálu Letohrátky.
Původní název Talespin vycházel z názvu DuckTales (Kačeří příběhy), protože původně měl být hlavní postavou náš známý pilot Rampa McKvák. Ten byl ale později nahrazen medvědem Balůem.

puvodni-navrh-letohratek.jpg

 

Drakouš je v seriálu 20 let staré letadlo Conwing L-16. Je fiktivní kombinací skutečného dopravního letadla Fairchild C-82 a obojživelného Grumman HU-16 v barvách hasičského obojživelníka Canadair CL-215, jak vidíte na tomto obrázku:

jak vzniklo letadlo Drakouš

 

Unikátní původní návrh Balůova "doupěte" z r. 1990, podle kterého vznikla jeho finální podoba v seriálu Letohrátky:

navrh-baluova-doupete-z-letohratek.jpg

 

Unikátní ranné návrhy Balúa a Kida, přímo od jejich tvůrce Jymna Magona, uvidíte na této jeho stránce! Dole pak najdete odkazy na další části s postavami, návrhy a reálnými inspiracemi.

 

Letohrátky se mimo jiné inspirovaly také seriálem Terry And The Pirates (1940), jak řekl v jednom rozhovoru autor Jymn Magon. Atmosféra těch dob s nočními kluby, art deco stylem a starými auty... ukázka.

Postava Kida Mrakošlapa (Kit Cloudkicker) z Letohrátek byla vytvořena podle dětské postavy z černobílého seriálu "The Little Rascals" (1934), jak prohlásil sám tvůrce Kida, Len Smith! Ukázku s postavou Scottyho ze seriálu "The Little Rascals" uvidíte v tomoto videu (od času 00:52) Porovnejte sami jeho podobu se Scotty Beckettem ze seriálu na tomto obrázku vytvořeném samotným Lenem Smithem...

disney-character-designer-len-smith--who-created-and-shared-this-graphic-with-us.jpg

 

Spousta inspirace pro Letohrátky byla čerpána i z hraného seriálu "Tales of the Gold Monkey" (1982, iMDb). Od doby, letadel, přes postavy, roztržitého mechanika, oblečení až po lokace na tichomořských ostrovech a společné taverny  "U Ludi" :) Porovnání vám nabídne už i tento DVD obal seriálu "Tales of the Gold Monkey":

http://www.disneyfoto.estranky.cz/img/original/144/tales-of-the-golden-monkey--1982-.jpg

 

V epizodě "My Fair Balů" si Rebeka odškrtává jména ze seznamu možných doprovodů. A ona jména patří skutečným tvůrcům seriálu : Jymn Magnon, Tim Walker, Ed Ghertner, Rick West, Derek Carter, John Kimball, Rob LaDuca, Scott Wolf a další...

jmena-tvurcu-v-letohratkach.jpg

 

Tento storyboard k dílu "Nemusí mrznout, jen když sněží" vytvořil známý komiksový tvůrce Don Rosa (mj. Životopis Kačera Skrblíka), který je také autorem prvních dvou dílů (It Came From Beneath the Sea Duck - Příšera z čistého nebe + I Only Have Ice for You - nemusí mrznout, jen když sněží), které byly vysílány jako předpremiéra seriálu Letohrátky během jara a léta roku 1990...

letohratky-nakres-rosa-nemusi-prset-jek-dyz-nezi.jpg

 

Dva díly Letohrátek bylo dokonce  zakázané vysílat. Jednu dočasně, druhou trvale.
Dočasně byla zakázána epizoda "Cesta do Panda-Lá" (Last Horizons), údajně z důvodu nevhodného zobrazení stereotypu Asiatů a proto, že fiktivní město připomíná Japonsko, které napadlo americkou základnu Pearl Harbor na Havaji roku 1941. U nás jsme ji viděli už v roce 1992.
Zcela zakázaná byla epizoda "Lítající hejlové" (Flying Dupes). Od roku 1992 byla vyškrtnuta z oficiálního seznamu dílů na víc než 10 let. Jen jednou se omylem dostala do vysílání na Toon Disney v Americe. Přes zákaz však byla několikrát vysílána nezávislými stanicemi, včetně Německa. Důvodem jsou prvky možného terorismu, které se v epizodě objevují.  U nás jsme ji poprvé viděli v říjnu 2014.

zakazane-dily-letohratky-jpg.jpg

 "Cesta do Panda-Lá" a "Lítající hejlové"

 

Úvodní celovečerní film Letohrátek, který byl rozdělen na 4 úvodní epizody seriálu, obsahoval i několik scén, které se do sestřihu nedostaly. Například tato píseň "Home is Where the Heart Is" byla ze seriálové verze dílu "Nečekaný únos" vystřižena. Opravdu velmi šikovně, že to nejde ani poznat, ale je to škoda, nemyslíte? V následujícím videu se můžete podívat, jak by scéna vypadala, kdyby tam píseň zůstala:

 

Přesto v seriálu nějaké písničky zůstaly. Například tato, kterou si střihl Don Fanfán se svými piráty...

 

Nebo balůova árie "Nechte si svý trampoty" :

 

V seriálu se několikrát v pozadí mezi bezejmenným davem objevily postavy, které později dostaly i svůj vlastní díl. Jde o Fiškuse a Fikulu (všechny obr. níže), kteří byly hlavními padouchy v díle "Není všechno zlato, co se třpytí" (obr.3). Často se tam také objevovala postava nosorožce s kloboukem (obr.1,2,6,9,11). Všimli jste si? (klik na obr. pro zvětšení)

ne-zname-postavy-letohratky.png

  
 
Stejná zápletka a scény se objevily nejprve v seriálu Kačeří příběhy, jejichž epizoda "Výplatní termín" měla premiéru 19. prosince 1989 a následně i v seriálu Letohrátky v epizodě "Zloděj času" s premiérou 1. října 1990. Porovnání obou uvidíte v tomto videu:
 
 
Letohrátky oslavily v roce 2015 své 25. narozeniny! Poprvé se objevily v ukázce už 5. května 1990 na Disney Channel a oficiálně pak odstartovaly 7. září 1990 jako součást pořadu "The Disney Afternoon" v Americe. U nás jsme Letohrátky (TaleSpin) viděli poprvé v roce 1992 v pořadu "Walt Disney uvádí". Gratulujeme a přejeme této nesmrtelné klasice spoustu dalších úspěšných startů!
 
ne-zname-postavy-letohratky.png
 
 
Záběry vytípané ze seriálu a složené do panoramatických obrazů, jakoby zastavené v čase, spojené do nového videa,  jsme vytvořili, jako hold Letohrátkám k jejich 25. narozeninám!

 

 

Podívejte se na porovnání originálních konceptů a výsledné podoby seriálu Letohrátky. S použitím konceptů od D23.com a námi vytvořených panoramatických obrázků scén můžete vidět, jak moc se animátoři drželi původních návrhů a jak to dopadlo. Klikni pro zvětšení - Vyloupený domek Balůa:

vyloupeny-aeroexpress-porovnani-konceptu-a-serialu.jpg

Rebeččin městský byt:

rebecin-mestsky-dum-porovnani-konceptu-a-serialu.jpg

 
Unikátní video, které ukazuje porovnání celého celého dílu Letohrátek s jejich původními storyboardy uvidíte tady. Druhé video, které ukazuje  porovnání se storyboardy u dílu "Legendární Větrostop Janda", uvidíte tady!

Porovnání seriálu a storyboardů

 
Jak to vypadalo a probíhalo v čase a místě, kde vznikaly Letohrátky? Podívejte se exkluzivně do zákulisí.
 
 
Promo video, které zachytává vznik seriálu Letohrátky, obsahuje záběry ze vzácného speciálu "Captain Baloo and his Box of Tricks" z r. 1989 (včetně "parodie" na Knihu džunglí), který byl představen manažerům Disney Channel během podzimu '89. V seriálu se nakonec neobjevily, pouze pár záběrů ve finální znělce:
 
 
 
 
Don Fanfán dostal po skončení Letohrátek roličku v seriálu Raw Toonage (1992), ve kterém hostily i další postavy z jiných Disney seriálů. Podívejte se na tento sestřih všech Fanfánových částí, kterými byl seriál proložen. Takhle to dopadlo, když chtěl najít poklad.
 

Stejná zápletka a podobné scény se objevily jak v původním seriálu Kačeří příběhy (1989), tak v seriálu Letohrátky (1990). Opisovali od sebe, co myslíte?

 

Jak reagují tvůrci znělky Letohrátek na 9 jejich cover verzí od různých autorů na youtube v roce 2018 uvidíte v tomto videu.

 

 

 
LETOHRÁTKY V NOVÉM SERIÁLU
 
Don Fanfán se 28. července 2018 objevil i se svými vzdušnými piráty v nových Kačeřích příbězích!

Don Fanfán letohrátky Kačeří příběhy 2018

Letohrátky v nových Kačeřích příbězích 2018?

 

Takhle vypadá Jestřáb, létající pevnost Dona Fanfána v nových Kačeřích příbězích, kde se jmenuje Železný Sup. Obrázek porovnává jeho podobu z původního seriálu Letohrátky (1990) a nových Kačeřích příběhů (2018).

Jestřáb Dona Fanfána Letohrátky kačeří příběhy 2018

 

Videoukázku s Donem Fanfánem z dílu "Sky Pirates...In the Sky!" nových Kačeřích příběhů uvidíte tady.

Následující video vám ukáže přímé porovnání Dona Fanfána z původního seriálu Letohrátky (1990) a Dona Sekáče (jak byl Fanfán přejmenován) z nových Kačeřích příběhů (2018) v češtině:

 

 

Drakouš, Dospělejší Kid Mrakošlap a Molly se objeví v nových dílech Kačeřích příběhů druhé nebo třetí série. Poprvé byly jejich podoby odhaleny na červencovém "DuckTales" panelu San Diego Comic-Conu 2019. Kompletní "DuckTales" panel, kde byly představeni uvidíte tady.

Drakouš Kid Mrakošlap a Molly z Letohrátek v seriálu Kačeří příběhy 2019

 

Na SDCC 2019 byl představen i tento plakát Kačeřích příběhů, který odhalil i další postavy pro další série z jiných Disney seriálů jako: Rychlá Rota, Goofyho tlupa nebo Kačer Kabrňák.

DuckTales San Diego Comic con 2019 Kačeří příběhy plakát

 

 

LETOHRÁTKY NAŽIVO

Pozdravit se a vyfotit s Balúem a Luďou osobně bylo možné během speciálního večera Disney FanDaze v Disneylandu Paris 2. června 2018 v jejich fotolokaci jen pro tento večer:

Luďa a Balú FanDaze100-By-DIsneyland-Paris

 

 

Funko Pop figurky s postavičkami z Letohrátek se objevily v létě 2018. Specialitou byl i "osrstněný" Balú.

Funko Pop figurky Letohrátky léto 2018

 
 

5. května 2020 oslavily Letohrátky 30. narozeniny! Poprvé se objevily v ukázce už 5. května 1990 na Disney Channel a oficiálně pak odstartovaly 7. září 1990 jako součást pořadu "The Disney Afternoon" v Americe. U nás jsme Letohrátky (TaleSpin) viděli poprvé v roce 1992 v pořadu "Walt Disney uvádí".

Letohrátky 30. výročí 2020

 

Přání k 30. výročí seriálu Letohrátky od návrháře designu jeho postav Lena Smithe.

 

V posledních devíti epizodách nových Kačeřích příběhů se, mimo jiné, objevil i crossover Letohrátek, od pondělí 22. února 2021 na Disney XD:

 

Kid Mrakošlap (Kit Cloudkicker) i s Drakoušem v epizodě "The Lost Cargo of Kit Cloudkicker" nových Kačeřích příběhů od 1. března 2021 na Disney XD:

Letohrátky  v Kačeřích příbězích 2021

 

 

Poslechněte si také kompletní oficiální soundtrack k seriálu Letohrátky. Celý playlist má 20 tracků, které se vám spustí postupně v tomto videu...

 

Startujem!

letohratky-logo-new-jpg.jpg

drakousuv-prulet-souteskou-san-bambina-panorama.jpg

 

Než vznikly Letohrátky, byl v plánu jiný seriál od stejných tvůrců, který ale nikdy nevznikl! Jak sám tvůrce Jymn Magon řekl: "Měl se jmenovat "B-Players" a fungovat na principu společného soužití animáků a lidí v jednom světě. Postavy v B-Players byly z krátkých Disney animáků nebo jen z jednoho filmu, co se už nikdy jinde neobjevily. Takže čekaly v zákulisí Disney studia na svůj další příběh. Hlavní postavou byl medvěd Balů (v podtatě stejný jako v Disney filmu Robin Hood) a nováček jménem Ricky Rat (bratranec Mickeyho). Ti dva se rozhodnou shromáždit další "B-hráče" a přesvědčit šéfa studia (tehdy Will Eisner), aby dostali další film. Takže každý týden se snaží získat nějakou práci - jako barová kapela v Tulse nebo kaskadéři ve filmu Johny Woo (špatné příklady, ale pro představu). Dalšími postavami byly: Horác, kráva Klára a další. Koncept nebyl nikdy hotový, ale myslím si, že to mohlo být hezké.(Dokonce jsem později nazval náš softballový tým "The B Players")".

K "B-Players" existuje pouze tento jednoduchý nákres s hlavními hrdiny.

B-players

Připomíná Vám to něco? Podobný princip "zákulisní show" využil později seriál  "House of Mouse" (2001), česky "Myšmaš".

 

 

Náhledy fotografií ze složky Screeny Letohrátek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Přesný rok

(Jan Kliment, 15. 2. 2024 20:16)

V jedné epizodě Baloo připomíná, že velká válka skončila před 20 lety, což naznačuje, že seriál se odehrává kolem roku 1938 :-)

gumidci

(ing,zdeněk,skotnica, 23. 8. 2021 14:38)

ano

poděkování

(Jan Kliment, 22. 1. 2018 17:58)

Díky :-)

Vystřižená scéna

(Jan Kliment, 13. 9. 2017 20:13)

A jen v tomto Disneyho seriálu je vystřižená scéna, nebo je jich více?

Re: Vystřižená scéna

(Disney Team, 18. 9. 2017 19:43)

V takovém rozsahu zřejmě jen v Letohrátkách. Nic jiného není veřejně známé :)

my.z,kačerova

(PETR.ŠPETIK, 20. 12. 2015 18:50)

NO,KDYŽ,ROKU,1991.KOUPILA
ČESKOSLOVENSKA,TELEVIZE
OD,SPOLEČNOSTI,VOLTA
DISNEJE,LETOHRADKY,
TAK,TO,BYLA,VELKA,SLAVA
ANO,PROTOŽE,TO,MLUVIL
JAN,SCHANILEC,ANO,JAN,SCHANILEC
MLUVIL,SIMPATYCKE,POSTAVY.ANO
ALE,ŠTVE.MĚ.ŽE,KDYŽ,TI,DABEŘI.NEJSOU
MEZI,NAMI,TAK,MY,VŠICHNI,Z,KAČEROVA
CHIP,A,DEJL,NEBOLI.RYCHLA,ROTA,A,GUMITCI
TAK,MĚ,ŠTVE,ŽE,TO,PŘEMLOVAJI,ZNOVU,HLAVNĚ
MĚ,ŠTVE,ŽE,NIČI,DILO.NEDAVNO.ZESNULEHO
HERCE.LUBIMIRA,LIPSKEHO,LIDI,KTEŘI,TY
DYSNEOVKY,DĚLALI,UŽ,VĚTČINOU.NEJSOU.MEZI
ŽIVIMI.HLAVNĚ,JAN,SCHANILEC,TEN,KDYBI
VĚDĚL,CO,TI,RYCHLO,DABEŘI,UDĚLALI.Z,TĚMA
DIZNEJOVKAMA,TAK,BY,SE,OBRACEL,V,HROBĚ
ANO,DYT,NAMLUVIL,JONA,KOLINCE,VSERIJALU
DYNASTIJE,TAK,BYSE,DIVIL,CO,S.LETOHRADKAMA
KID,A,BALU,UDĚLALI.ANO,BYLA,BY.ŠKODA.KDYBI
TO,PŘEDABOVALI,ANO,MĚ,SE,LIBI,I,SCHANILCUV
BRUNO,KREMR,SCHANILEC,UDĚLAL,DOBŘE,I,TEN
SERIAL,BYLA,TO,POSTAVA,ŽILA.MEGRETA,KTERY
NEZNAŠEL,LIDI,KTEŘI.TO,ŘIKAJI,A,DĚLAJI,JINAK
COŽ,ZNAMENA,LATINSKY,PER,AKSIDENS.OD.TAKOVICH
LIDI,KDYŽ,POZNATE,V,NAŠI,SPOLEČNOSTI,TAK,RADĚJI
PRIČ,,PRO,TOŽE,TO,JE,VELKE,NEŠTĚSTI,NO,ODBOČME
K.TĚM,DIZNEJOVKAM,TEHDY,NA,ZAČATKU.90.LET
KDYŽ,BĚŽELI,LETOHRADKY,TAK,SE,DĚLALI,I,KARTIČKY
TĚCH,HRDINU,,NO,NĚKDY,PŘED,INVAZI,1968.SE,VIRABĚLI
KARTIČKY,FILMOVYCH,HVĚZD,MO,JE,PŘANI,JE,AD,TO,ZUSTANE
Z,PUVODNIM,DABINGEM,BYLA,BY,TO,UPLNA,TRAGEDIJE
KDIBY,TY,LETOHRADKY,PŘEMLUILI,ZNOVU,VIKON.PUVODNICH
DABERU,VŽDICKY,ZUSTANE,,KTĚM.NEPŘEKONATENIM,

Letohrátky

(Dena, 29. 3. 2011 20:06)

Nevíte kde můžu vidět seriál Letohrátky?

Re: Letohrátky

(lladda, 30. 3. 2011 18:41)

Ahoj, seriál Letohrátky v současné době vychází na oficiálních DVD. Momentálňe se nikde nevysílá. Třeba se ho dočkáme někdy v budoucnu na TV Barrandov.

Re: Letohrátky

(Štěpán, 1. 6. 2015 19:26)

Na déčku nebo na internetu online nebo si to stáhni:)

65.díl

(Jan Kliment, 12. 2. 2013 20:10)

A toho 65.dílu se asi u nás nikdy nedočkáme, protože ten je prý podle wikipedie zakázaný.

Pohádka

(Štěpán, 1. 6. 2015 19:24)

nejlepší pohádka co sem kdy viděl je dobrodružná je v tom i napětí a supe postavičky nejvíce se mi líbí znělka a jak cestují


Štěpán :D

letohradky..předabovane

(petr.špetik, 8. 1. 2014 19:38)

doufam..že,budete,
davat.letohradky
ktere.byli.přemluvene
davat.je.zpuvodnim
českym.schanilcovym
dabingen,na.počitač.děkuji

Re: letohradky..předabovane

(Jana, 3. 6. 2014 18:33)

Není nadto si Letohrátky stáhnout s původním dabingem a je to.Ulož.to zná snad každý.Originálním dvd dávám teda radši přednost,ten zvuk a ta kvalita,ale ten nový zmršený dabing mně odradil a vlastně sem v krámu na tom divku nevyčetla,jestli je tam ten starý nebo nový?

Re: Re: letohradky..předabovane

(Disney Team, 3. 6. 2014 19:45)

Na oficiálních DVD s Letohrátkami je starý dabing. Nový dabing je pouze u dílů, u kterých nebyl ten starý ani tenkrát.

kačeři,z,kačerova

(petr.špetik, 2. 1. 2014 16:06)

je,to,velmi.neštastne
když,se,ty,letohradky..
myslim.tim
jana,schanilce.ktery
dal,ty,postavě.šmrnc
ale.co.nejvice.člověka
mrzi.že.se.musel.předabbovat,
hip,a,dejl.tak.to.semi
nejvice.libilo.jak.jiři.knot
namluvil.profesora.nulu
zločince.a.jak,tam.nluvil.i
antonin.jedlička..zviřadka
a,hlavně.stanislav,fišer.
ktery,tam.mluvil.reportera
standu.blabola
ktery.byl.vynikajicim
daberem
žel.kvuli.rakovině.krku
musel.toho.nechat..naš.česky
vintou..toje.velmi
smutne.i.s.kačeřimi
přiběhy.dyt,pan.mirko
musil.udělal.ty.kačery.velmi.dobře
myslim.i.pana.lubomira.lipskeho
ktery.dobře,udělal,
vinalezce.šikulu
pak,pani.skořepovou.ktera.namluvila
dulika.kačera.a,ji,ivetu,duškovou
ktera.namluvila.holčičku,kačku.a.hlavně
stanislava,fišera,ktery,namluvil
dřžglešeho.amouna.a,dalši.
herce
kteři,natom.dělali.toje.
jako.kdybyste.funese
nechali.předabovat.i,když.
dobře.vite,že,to,dělal.filipovsky
no.toby.prostě.nešlo.doromady
jako.stou.komediyji
jo..kdy.to.dělali.
s.jiřim.cizlerem.dokonce
s.panem
cizlerem
dabing.po,filipovskem.to
dokonce.přemluvily.no.tak,
to,stou.komediji.bylo.velke
neštěsti.přiznejme.si.
dyt,filipovsky.k.funesovi.
praven,patři

Re: kačeři,z,kačerova

(Disney Team, 3. 1. 2014 19:01)

Vypadá to trochu jako šifra :), ale souhlasíme.

letohradky..předabovane

(oldřich.tománek.hlučin, 30. 12. 2013 14:23)

dobryden,bydlim.
v,hlučině,za.hřbitovem
v,rodině.vylibalda.otiska
a,jsme.velmi.neštastni.
že.některe
ty,dily.se.musely.předabovat
dyt.jeto.vysměch
těm.daberum,co.to.mluvily
poprve.myslim.tim
jana,schanilce,bohumila.švarce
ktery,byl,opravdu,dobrym.daberem
dyt.jeto.vysměch.těm.kteři.to.dělali

Promo

(Fouré, 17. 12. 2013 19:53)

Pokud byste náhodou nevěděli, odkud pochází značná část scének ve znělce anebo si chtěli vychutnat kraťoučký animák, který vznikl coby promo k celému seriálu, pak na youtube je tenhle kousek dostupný pod názvem "TaleSpin Promo footage"

Původní český dabing zůstane legendou

(Už mě to vážně nebaví, 13. 10. 2013 21:42)

Ach jo nechápu, proč předabovali Balúa a dokonce i znělku, ať už se s tím jdou vycpat. Proč to nemůžou zadat původním dabérům. Je to fakt k vzteku když tak jedinečně nadabované pohádky ničí novým mrtvým rychlodabingem, chápu, že dabéři taky nemaj jednoduchej život, ale úplně tím zabíjí postavičky. Ono to takhle vadí v hraném seriálu nebo ve filmu, ale mnohem víc to vadí v kresleném. Tohle zacházení si tyhle seriály nezasloužily, aspoň je fajn, že se vysílají, ale už to nikdy nebude jako dřív.

díly

(Jan Kliment, 21. 12. 2012 11:45)

Nezdá se mi, že všechny díly vznikly v roce 1990, na wikipedii totiž stojí, že seriál vznikal od 7.září 1990 do 8.srpna 1991.