Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Seriál Aladin neboli Aladinova dobrodružství (anglicky Aladdin) přišel na svět v roce 1994 a u nás byl poprvé vysílán už o rok později, v roce 1995 (1. oznámení). Na TV Nova jsme jej mohli vidět v pořadu Walt Disney a jeho kouzelný svět. Dnes již přesně nevíme, kolik dílů bylo u nás tenkrát odvysíláno, ale celkově bylo vytvořeno 86 dílů, které jsme viděli kompletně až v roce 2017 na ČT:D.

disney_aladdin_intertitle.jpg

 

Stejně jako seriál Malá mořská víla, vychází i tento z filmové předlohy - filmu Aladin z roku 1992. Příběhy seriálu se však odehrávají až po druhém filmu Aladin a Jafarův návrat (1994), který byl startovním dílem seriálu a ještě před svatbou s princeznou Jasmínou, dcerou zdejšího sultána. Tedy ještě v době, kdy svobodný a odvážný Aladdin žil na ulicích pouštního města Agrabah. Zároveň se odehrává před filmem Aladin a král zlodějů (1996), který seriál zakončil.

aladinova-dobrodruzstvi-jpg.jpg

 

Aladinovým nejbližším přítelem je opičák Abu. S ním se protloukal životem na ulici od svého dětství a jeho "hbité" ručky jim oběma zajišťovaly jídlo. Později, při cestě za kouzelnou lampou do nitra země, se k němu přidává kouzelný létající kobereček, a také budoucí poskok zlého čaroděje Jafara - papoušek Iago, který zatím ještě nemyslí hlavně na svůj prospěch a na bohatství. Alespoň občas :)

 

 

S lampou získal Aladin i kouzelného Džina. Ten se umí v cokoliv proměnit, vyplnit každé přání a zachránit přátele v každé situaci. Je také strašně užvaněný a dokáže i na našich tvářích vykouzlit usměv díky svým bláznivým vtípkům, proměnám a narážkám na dnešní svět. Aladin a džin z kouzelné lampy k sobě prostě patří. A při většině  dobrodružství samozřejmě nechybí ani sama krásná princezna Jasmína, která ale ještě není jeho ženou. Objeví se i samotný sultán Hamed.

aladdin-03.jpg


V seriálu se musí Aladin společně se svými přáteli postavit rozličným zloduchům, příšerám a monstrům všeho druhu. Nezastaví jej ale ani všemožní zlodějíčkové, černokněžníci (Mozenrath), a ani megalomanští vynálezci (Mechanicles) nebo Stínový Aladdin, proradný Abismal, všehoschopná Sadira, či svůdná Mirrage. Mocný Jafar se zde ovšem neobjeví, protože by to narušilo návaznost na film Jafarův návrat.

zlodusi-v-aladdinovi-jpg.jpg

Zloduši všeho druhu

Narozdíl od předchozího seriálu podle celovečerního filmu (Malá mořská víla, 1992) se v Aladinovi neobjeví žádné písničky. Což je trochu zvláštní, když v původním filmu byl hit za hitem. Přesto seriál v roce 1995 a 1996 získal televizní 4x cenu Emmy za hudbu, úpravu zvuku a zvukový mix.

Animaci seriálu si vzalo na starost animační studio Slightly Offbeat Productions Studios na Novém Zélandu.

2i_jpeg.jpg

Originální animační list použitý při tvorbě seriálu

 

DABING

Opomenout nelze ani český dabing seriálu. Až na pár výjimek jsou zde dodrženy všechny důležité hlasy z dabingu filmové předlohy, dokonce více, než v originálním znění. Aladdina tedy mluví Jiří Langmajer, Jasmínu Sabina Laurinová, džina Otakar Brousek mladší a Iaga Jiří Prager. Jen se naskýtá otázka, jestli se dabing dochoval do dnešní doby, nebo byl také nahrazen novějším a nejspíše méně kvalitním dabingem? To se dozvíme až tehdy, kdy jej některá z televizí odvysílá. Vzhledem k tomu, že jsme seriál v TV už spoustu let neviděli, byl by nejvyšší čas na jeho návrat - pište si o něj do ČT.

Update: Podařilo se! Aladinova dobrodružství se vrátila na naše obrazovky po více než 20 letech! Nejen díky naší snaze, ale i Vaší aktivitě vysílalo ČT:D tento skvělý Disney seriál každý den od 4. září 2017 s novým dabingem!

aladin-series-promo-obrazek.jpg

 

Jeden celý díl seriálu Aladin si můžete stáhnout v rubrice Download. Ukázku ze seriálu (kde se dokonce objeví i Detektiv Duck od 06:05) si můžete pustit hned teď v tomto videu...

 

 

 

SEZNAM DÍLŮ

Seznam dílů Aladina najdete v našem seznamu epizod.

aladin-seznam-dilu-logo-jpg.jpg

 

 

ČESKÁ ZNĚLKA

A mnozí z nás si ještě jistě pamatují i ústřední českou znělku seriálu, kde se objevili i scény z filmu Aladin - Jafarův návrat (1994). A kdo ne, ten si ji může poslechnout právě teď (zpívá Karel Gult)...

Pojď se mnou, uvídíš i čemu nevěříš
žádný sen, všechno může se stát
Samý zázrak a smích
div a šum v ulicích,
skryté poklady měl bys rád.

Kdo cestu sem zná
a vešel už dál
ten odměněn je
než řek' jedna dvě
už létání zvlád.

Kdo cestu sem zná
a vešel už dál
ten zažije víc,
než je schopen říct
ať je stár nebo mlád.

Hned se braň, vytas měč
litý boj, stůj či kleč,
jenom neprohraj, sláva ti!
Dej se k nám, je to věc
letící koberec
do pohádky se nám vyplatí!

 

Vznikla i druhá verze původní české znělky, kterou zpívá Tomáš Trapl s velmi lehce upraveným textem - uslyšíte ji tady.

 

Při vysílání seriálu v roce 2017 dostal seriál s novým dabingem (Studio Soundsquare) i tuto nově nazpívanou a otextovanou úvodní znělku:

Za mnou pojď, kouzlům vstříc
zázrak bude se dít
kam se hneš, všude jdou za tebou

Nuda, strach, láry fáry
koberce se chyť,
v ohňostroj čar kouzla jdou

V nocích arabských
v jasu arabských dní
okouzlen, vylekán
kouzlu napospas dán
a ke hvězdám blíž

V nocích arabských
v jasu arabských dní
čas od času žhnou
silou nevídanou
nebudou poslední

Zbroj si vem
vem si štít
budem s kouzly se být
budem smát se jim, bát se jich

Kouzel svět zve Tě hned
za ním pojď, dej se v let
za další z těch nocí arabských!

 

 

Přímé porovnání všech tří verzí sestříhů znělky najednou (objevily se postupně u tří sérií Aladina), uvidíte v tomto videu:

 

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Po seriálu vznikl i film Aladin a král zlodějů (1996), který jej ukončoval a vyšel pouze na VHS a DVD - upoutávka.

http://www.disneyfoto.estranky.cz/img/original/133/aladin-a-kral-zlodeju---plakat-pro-vhs-vydani.jpg

 

Aladin a jeho parta se objevili později i v Disney seriálu Herkules (1998) v epizodě 57. Herkules a arabská noc. Zjeví se tu i "zatracený" Jafar, Aladin je oblečen stejně jako v posledním filmu (Král zlodějů) a Jasmína se zde zmiňuje, že už jsou s Aladinem svoji, což je změna oproti jejich seriálu. Podívejte se na ukázku z onoho dílu, který byl zároveň posledním zjevením Aladina... 

 

Město Agrabah z filmu a seriálu Aladin je založené na skutečném městě Isfahán v Íránu. Pro inspiraci vtvořil předprodukční tým na místě přes 1800 fotografií! Inspirace je dobře čitelná...

agrabah-ve-skutecnosto.jpg

 

 

VHS a DVD

Seriál Aladin u nás vyšel také na několika VHS videokazetách : 1. Pohádky pro Jasmínu: Jasminino přání (1998), 2. Pohádky pro Jasmínu: Písečná bouře (1998), 3. Aladin - Kouzla a čáry (1999) s díly: Nikdy není pozdě a Pevnost, 4. Aladin - Kouzelné koření (1999) , 5. Aladin - S brouky nejsou žerty (1999) s díly Vymítání brouků a Osudový písek. Vyšel i jeden DVD disk s názvem Jasmíniny kouzelné příběhy: Cesta princezny (2005) s díly : To je prosté, má drahá Jasmíno, Víc krys víc ví - Krysí věc, Zahrada zla. Ten ale obsahoval nový dabing!

vhs-a-dvd-serial-aladin-jpg.jpg

 

Český trailer pro Disney seriál Aladinova dobrodružství (1994), který vychází z původního animovaného Disney filmu Aladin (1992), při jeho vydání na VHS videokazetách v roce 1999.

 

Upoutávka na kolekci VHS videokazet s "Příběhy malých princezen" Ariel a Jasmíny z 90. let. Kazety "Pohádky pro Jasmínu" a "Ariel zpívá a vypráví" obsahovaly vždy dvě epizody ze seriálů Aladinova dobrodružství a Malá mořská víla.

 

Aladin dostal na DVD u stejných dílů nový dabing a vy si teď můžete poslechnout přímé porovnání obou verzí dabingu v jednom videu z  dílu "To je prosté, má drahá Jasmíno" (Nova) - "Pozor na živly, Jasmíno" (DVD):

Hlasy zůstaly víceméně stejné, jen Aladina místo Jiřího Langmajera dabuje Petr Lněnička a překlad je nový. Stejný dabing, jako na DVD byl použit i při vysílání seriálu v roce 2017 na programu ČT:D.

 

Tato písnička princezny Jasmíny uváděla Aladinovy příběhy na DVD "Jasmíniny kouzelné příběhy: Cesta princezny"...

 

 

Seriál Aladin už oslavil své 20.narozeniny (1994-2014). Gratulujeme!

aladin-serial---cz-logo-20-vyroci-jpg.jpg

 

V MUZIKÁLU

Aladdin dostal v roce 2014 i svůj nový velkolepý muzikál na Broadwayi a je z něj obrovský hit, který se chystá i do dalších zemí! Podívejte se na upoutávku...


 

 

V DISNEYLANDU

Takhle vypadá živý Aladin a Jasmína v Agrabahu, umístěném v Adventurelandu v pařížském Disneylandu:

 

Kouzelný Džin posílá všem našim čtenářům a Disney fanouškům tento pozdrav z Disneylandu Paris!

Džin posílá pozdrav českým Disney fanouškům

Z návratu seriálu na naše obrazovky po 20 letech měl opravdu velkou radost!

 

 

VIDEOHRA

Můžete si také kdykoliv zahrát počítačovou hru podle filmu Aladdin, která vyšla v 90. letech na několik různých platforem. Online ve flashi je najdete na tomto odkaze.

aladdin-usa.png

 

 

HRANÝ FILM

24. května 2019 měl v kinech premiéru hraný film Aladdin (2019), který je remakem původního kresleného filmu z roku 1992, podle kterého vznikl i animovaný seriál Aladinova dobrodružství (1994).

 

 

Přáli byste si návrat seriálu Aladin do televize? Vyjádřit se můžete níže v komentářích. Děkujeme!

Nebo si o něj můžete napsat rovnou do České televize, kde se skutečně řídí podle diváckých přání na programu ČT:D. (UPDATE: Podařilo se a televize seriál opravdu nasadila v roce 2017, více než 20 let od české premiéry! :) )

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dabing-déčko

(xxx, 20. 10. 2019 13:43)

nejlepší byl dabing od Lurinové a Langmajera ...na tom déčku - ten dabing je totální otřes :-/

Aladin

(Eninka, 26. 3. 2017 14:01)

To by bylo super že by dával v televizi na Déčku jme viděli Phinease a Ferba,Herkulese,Barbar Dave,malá mořská víl i Lilo a Stitch davaji.Proč by nemoh dávat Aladin,bylo by super kdyby dával na Nově nebo na Déčku.

Re: Aladin

(Disney Team, 27. 3. 2017 11:10)

Naprosto souhlasíme. Pokud si Aladina opravdu přejete, napište přímo do České televize pomocí jednoduché stránky www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/kontakty/ a šance se zase o něco zvýší.

Díky

(Jan Kliment, 29. 10. 2014 21:33)

Díky za doplnění popisu seriálu Aladin. Doufám, že v budoucnu sem dáte i popis seriálu Zbrklík :-)

Re: Díky

(Disney Team, 2. 11. 2014 20:30)

Rádo se stalo. Aladin určitě patří mezi skvělé Disney seriály. Zbrklíka zatím neslibujeme, ale jednou se tu objevit může :)