Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Od 27.dubna 2014 poprvé v našich televizích na ČT:D proběhl komediální Disney seriál Barbar Dave (Dave the Barbarian, 2004). Český dabing k němu vznikl ve studiu SoundSquare už v roce 2005 pod taktovkou režisérky Evy Spoustové Málkové (hlas Gedžitky z Rychlé Roty nebo Minnie Mouse a dalších).

Svaly jako Conan, ale kuráž jako myš – kdo říkal, že fantasy má jen nebojácné reky?

barbar-dave-uvodni-foto

 

Na první pohled je Dave typický barbar s širokými rameny a mohutnými svaly, jenže k nelibosti soukmenovců ve všech ostatních než fyzických ohledech svému rodokmenu nemůže dostát. Vedle dobrosrdečnosti, nedospělosti a naivity představuje jeho hlavní nedostatek zbabělost; a pak jeho záliby ve vaření a pletení. To ale nemění nic na tom, že je barbarským princem.

Na druhou stranu má na domácím hradě větší slovo jeho starší sestra Žužu, ale předčí ho i mladší sestra Zubka, přinejmenším ve všech pravých barbarských věcech. Když Daveovi rodiče odletí (katapultem) na dovolenou, připadne vláda nad královstvím mladým sourozencům. S tímto nelehkým úkolem jim pomáhá strýc Osvič, nemotorný kouzelník bez osvědčení a velký vyznavač jídla. Nesourodou skupinu doplňuje ještě ochočený hloupý dráček Faffy a Daveův kouzelný a sarkastické poznámky trousící meč jménem Lula.

Ti všichni budou mít plné ruce práce při odrážení dotěrných nájezdníků a zlotřilých záporáků jako šéfa temnoty Šoklese Čuníka Tupečka, Osvičova kouzelnického rivala Malsquanda, zmateně dobré princezny Irmaplotz, Quosmira, boha přebujelé interpunkce a patrona čerstvě vypraných kalhot, či cestovatele časem Ned Frischman, jenž je v roce 2004 řadovým zaměstnancem obří továrny na výrobu kalhot.

 

Česká znělka seriálu Barbar Dave



Bláznivými nápady překypující seriál vyklíčil z mysli Douga Langdalea, tvůrce populárních Víkendářů, a scenáristy absurdně nadsazených seriálů jako Detektiv Duck, Žížalák Jim, El Tigre: Dobrodružství Mannyho Rivery či Kung Fu Panda: Legendy o mazáctví. Stejně jako v ostatních jmenovaných hitech, také Barbar Dave staví svůj humor na parodické kombinaci určitého populárního žánru a charakterově vyšinutých postav či nonsensových a absurdních peripetií. Zde konkrétně půdorys hrdinské fantasy dostává podobu dadaisticky bláznivé frašky.

Ukázka seriálu Barbar Dave

 

 

Barbar Dave logo CZ

 

Vznikla jedna série. Seznam 21 epizod/dílů (42 "půldílů"):

1. Děsivý mazlík / Lulin první barbar
2. Král na pár dní / Hrdina Zabíječ
3. Dušek / Psychorozborolog
4. Svaly / Rituál
5. Dívka / Muž zítřka
6. Zkulturňování / Napadení Mecha-Davem
7. Vyřeš to po svém / Pupínek
8. Band! / Síť
9. Mystik zloduch / Dave mete rád
10. Termiti táhnou / Thorovy trable
11. Princeznování / Vojna a mág
12. Věštba / Ztracený Reeber
13. Duchaření / Kraví úplněk
14. Svetr odvahy / Mazlík
15. Plyšáci / Neddy
16. Hni se / Jídlo
17. Taťka / Pleněná
18. Příběh Čuněte
19. Ďas / Vilík
20. Opice / Brýle
21. Draci / Tišeji!

 

158420624_47b326.jpg

 

 

Zdroj: České televize.

Barbar Dave na ČSFD.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

díly

(jAN kLIMENT, 19. 5. 2014 18:54)

spíš to má 42 dílů, protože každý ten díl je rozdělen na 2 desetiminutové části (A a B)

záliba

(petra, 10. 5. 2014 20:37)

teda mě osobně se mi to líbí.Je to celkem fajn stránka a říkala sem že se mi líbí?